![](https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2023/06/fals-pozitiv_resized-web-2048x13652-1-150x150.jpg)
Testul de sarcină fals-pozitiv
22 iunie 2023![](https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2023/06/sarcina-35-plus_resized-web-2048x14072-1-150x150.jpg)
Riscuri în sarcina peste 35 de ani
23 iunie 2023![](https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2023/06/diabetul-gestational_resized-web-2048x19182-1-619x580.jpg)
Diabetul gestațional este o formă de diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii și dispare, de obicei, după naștere. Această afecțiune este caracterizată prin creșterea nivelului de zahăr din sânge (glicemiei) în timpul gravidității. E important să știi că există mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea acestei probleme de sănătate. Află cu Barza ce declanșează diabetul gestațional, dar și cum poți gestiona apariția acestei probleme atunci când ești însărcinată!
Factori de risc în diabetul gestațional
Cauzele declanșării acestei boli pot varia de la o femeie la alta. Diabetul gestațional poate fi, de fapt, rezultatul combinației mai multor factori care predispun persoana la îmbolnăvire. Iată ce trebuie să ai în vedere!
Factorii hormonali
Hormonii produși de placentă pot afecta modul în care celulele utilizează insulina. Acest lucru poate contribui la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Deși în majoritatea cazurilor nivelul de zahăr revine la normal după naștere, femeile care au avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet tip 2 în viitor.
Factorii genetici
Există dovezi că predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea diabetului gestațional. Dacă o femeie are istoric familial de diabet, poate exista o probabilitate mai mare ca aceasta să dezvolte afecțiunea în decursul vieții.
Stilul de viață
Un stil de viață sedentar și o alimentație necorespunzătoare pot crește riscul de diabet gestațional. Excesul de greutate avut înainte de sarcină sau creșterea în greutate în timpul sarcinii pot, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Rezistența la insulină
În timpul sarcinii, hormonii produși de placentă pot interfera cu modul în care insulina funcționează, ceea ce provoacă rezistență la insulină. Acest lucru înseamnă că organismul nu utilizează în mod eficient insulina, pentru a metaboliza glucoza (zahărul din sânge), ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Producția inadecvată de insulină
Unele femei pot avea o capacitate redusă de a produce insulină suficientă pentru a face față cerințelor crescute ale sarcinii. În timpul sarcinii, cererea de insulină crește pentru a menține nivelul normal de zahăr din sânge.
E important să mergi periodic la medic, în etapa de preconcepție. Rezultatele investigațiilor recomandate de specialist îți vor arăta, din timp, dacă există riscul să te confrunți cu această problemă, atunci când vei fi gravidă.
Simptomele diabetului gestațional
În cazul diabetului gestațional, simptomele pot lipsi. Atunci când acestea, totuși, apar este posibil să resimți:
- stare de oboseală;
- sete frecventă;
- senzație de gură uscată;
- urinare excesivă;
- infecții recurente (candidoză);
- încețoșarea vederii.
Importanța depistării hipoglicemiei sau hiperglicemiei
Diabetul gestațional poate apărea în orice moment pe parcursul sarcinii, dar este mai frecvent întâlnit între săptămânile 24 și 28.
Persoanele cu diabet gestațional pot fi expuse riscului de a dezvolta hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr din sânge) sau hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge).
Este esențial să nu ignori semnalele pe care corpul tău ți le trimite. Nu ezita să te adresezi medicului, ori de câte ori ai frământări sau probleme legate de sarcină!
Diagnosticarea și tratarea diabetului gestațional sunt importante atât pentru sănătatea ta, cât și pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului tău.
Află cum poți ține glicemia sub control!
Pentru monitorizarea atentă a nivelului de zahăr din sânge, analizorul Multicare IN îți poate fi de mare ajutor.
Acest dispozitiv medical măsoară glicemia în 5 secunde, pe baza unei probe de sânge recoltate din deget. Aparatul de testare a glicemiei îți poate ușura lupta cu diabetul în sarcină, pentru că:
- te ajută să monitorizezi valorile glicemiei pe care o poți menține, astfel, în limite normale (poți urmări modul în care alimentele, exercițiile fizice sau medicația îți influențează nivelul de zahăr din sânge);
- este un ghid în ajustarea tratamentului (rezultatele testelor de glicemie pot oferi informații esențiale medicului tău).