
Bagajul pentru maternitate
11 iulie 2023
Înainte de a concepe un copil: cinci lucruri la care să reflectezi
11 iulie 2023
„Un copil este pentru o relație ceea ce este vântul pentru foc.”, sublinia foarte frumos psihologul Cerasela Rogen, într-un discurs pe tema gestionării relației de cuplu în rândul proaspeților părinți. Din aceasta înțelegem că dacă focul e puternic, vântul nu face altceva decât să-i întrețină și mai tare arderea, în vreme ce în cazul unei flăcări plăpânde, o rafală va fi suficientă ca să stingă tot. Află cu Barza de ce copilul nu salvează relația cu partenerul!
De ce apariția copilului poate crea tensiuni în cuplu
Probabil că știți măcar o relație de cuplu ce pare că s-a degradat după nașterea copilului. Cercetătorii au analizat și rata divorțurilor care se produc brusc mai ales după ce apare primul copil.
- 67% din cupluri percep declinul relației lor, motivând că unul din parteneri a luat distanță din lipsă de timp, de intimitate și comunicare sau din cauza distribuirii inegale a atribuțiilor;
- 24% dintre bărbați se simt neglijați pentru că toată energia partenerei lor se îndreaptă către bebeluș.
Prin urmare, copilul nu salvează relația cu partenerul dacă lucrurile nu sunt armonioase în cuplu înainte de comcepție.
Șase lucruri pe care să le faci înainte de a aduce pe lume un copil
Asigură-te că și el își dorește un copil. E important să știi sigur că și el își dorește să devină părinte alături de tine. De asemenea, fii sigură că relația voastră de iubire e una sănătoasă, bazată și pe respect, dar și pe încredere.
Nu-i forța mâna, sperând că un copil l-ar putea responsabiliza. S-ar putea să nu obții efectul dorit, așa încât el să se simtă, de fapt, copleșit de noul rol, ceea ce l-ar putea face să dispară din peisaj.
Ia în calcul dacă are vreun viciu periculos. Dacă nu își va reevalua stilul de viață, s-ar putea să existe riscul să nu reușiți să-i creați bebelușului vostru un mediu de dezvoltare adecvat.
Fii conștientă și confortabilă cu profesia/timpul pe care și-l dedică muncii partenerul tău. Nu e just ca mai apoi să-l pui să aleagă sau să-i reproșezi că nu stă suficient de mult cu tine și cu bebelușul vostru.
Mergi la un curs de parenting. Ai nevoie să înțelegi tot ceea ce implică nașterea și creșterea unui copil.
Stabilește-ți, cu onestitate, prioritățile și nu lăsa loc regretelor. Mergi mai departe în carieră, dacă îți iubești profesia și dacă simți că acesta este momentul tău.
Șase lucruri pe care să NU le faci după ce ai adus pe lume un copil
Nu te izola cu bebelușul într-o altă cameră. Nu-ți alunga partenerul din patul vostru, pentru că e important să nu-l privezi de primii pași ai vieții voastre în trei. Șocul schimbărilor l-a zdruncinat și pe el, nu numai pe tine. Ajută-l să își intre în noul rol.
Nu ezita să-i ceri partenerului ajutorul. Acceptă să te lași ajutată. Tatăl copilului tău nu trebuie să fie un simplu spectator, spune-i clar care sunt nevoile tale și implică-l în activități.
Nu te îndârji să stai lipită de bebeluș 24/24. Nu ignora lucrurile de care ți-e dor. Măcar o dată pe săptămână lasă-l pe copilaș în grija unei persoane de încredere și ieși puțin din casă.
Nu trăi cu senzația că dacă stai acasă toată ziua, nu ești îndreptățită să ceri ajutor. Comunică deschis cu partenerul tău, cu rudele, cu prietenii. E firesc să ai momente în care să te simți depășită de tot ceea ce experimentezi ca proaspătă mămică.
Nu-i reproșa mereu partenerului că e plecat sau că nu mai e atras de tine. Este la fel de încântat și de speriat ca tine de noua experiență și e minunat că merge la muncă pentru a-și întreține familia. De aceea, e important să fii înțelegătoare și să nu te lași pradă emoțiilor negative. Nu îl interoga și nu îl acuza pe nedrept.
Nu ezita să-i transmiți partenerului că el este în continuare bărbatul, iubitul, soțul tău. Nu înlocui, în cuplu, vechile formule de alint cu mami și tati (vei contribui, astfel, la tocirea nevoii sexuale, pe fondul unui libidou deja scăzut).