Majoritatea femeilor au parte de grețuri în timpul primului trimestru al sarcinii. Aceste stări pot varia de la caz la caz, în ceea ce privește momentul și intensitatea lor. Află cu Barza de ce apar grețurile în sarcină și care sunt situațiile în care le poți experimenta într-un mod acut!
Deși termenul de grețuri matinale sugerează că acestea apar dimineața, ele pot să apară, de fapt, în orice moment sau pot persista pe întreg parcursul unei zilei. În funcție de fiecare organism în parte, grețurile pot fi mai pronunțate dimineața devreme sau seara târziu. Ideea este să nu te îngrijorezi și să le accepți ca făcând parte din toată suita de transformări pe care orice viitoare mămică le resimte.
Dacă ești însărcinată, este esențial să știi că grețurile sunt considerate un simptom normal și temporar al sarcinii. Potrivit specialiștilor, există mai mulți factori care pot contribui la apariția grețurilor în perioada gravidității. Iată câteva explicații pentru stările prin care treci sau urmează să treci!
Nivelurile ridicate de hormon hCG (gonadotropină corionică umană), estrogen și progesteron, care apar în timpul sarcinii, pot afecta sistemul digestiv și pot stimula grețurile.
În timpul sarcinii, femeile pot dezvolta o sensibilitate crescută la anumite mirosuri, (chiar și în cazul celor preferate anterior sarcinii). Așadar, mirosurile pot declanșa grețuri sau vărsături în timpul sarcinii.
Scăderea nivelului de zahăr din sânge poate provoca senzația de greață. În timpul sarcinii, metabolismul femeii se schimbă, iar corpul își ajustează producția de insulină.
Sarcina în sine este o perioadă de schimbări majore în organism, iar stresul și oboseala pot afecta sistemul digestiv și pot amplifica simptomele de greață.
De obicei, grețurile matinale încep să apară în jurul săptămânii a șasea și pot atinge apogeul în jurul săptămânii a noua sau a zecea. În cazul multor femei, acestea pot continua să fie prezente și în săptămânile următoare.
În general, simptomele de greață încep să se amelioreze, treptat, după ce trec primele trei luni de sarcină. Iată, însă, în ce condiții ești mai expusă situației de a te confrunta cu acest simptom inconfortabil:
Mai multe studii au revelat, de-a lungul anilor, că femeile care se confruntă cu episoade acute de greață și amețeală au cu până la 50% șanse mai mari să nască o fetiță.
Grețurile matinale pot fi, într-adevăr, neplăcute, dar există măsuri pe care le poți lua pentru a le reduce sau a le evita în timpul sarcinii.
Dacă grețurile sunt severe, persistente și îți impactează în mod semnificativ capacitatea de a consuma alimente și lichide sau dacă îți provoacă deshidratare, este recomandat să discuți cu medicul tău. Acesta va putea să îți ofere opțiuni de gestionare a grețurilor, reușind să excludă, astfel, posibile alte afecțiuni.
***
Amintește-ți că fiecare femeie este diferită și este posibil să fie nevoie de răbdare, încercări și ajustări, pentru a-ți putea rezolva această problemă. Nu te stresa! Cu siguranță vei găsi cele mai eficiente și confortabile metode, pentru a te bucura de sarcină, în absența acestor manifestări neplăcute.