Cum ştii dacă ai sau dacă ai avut Covid 19

Suntem niște actori perfecți într-un film fără scenariu

Trecem cu toții de atâtea luni printr-o perioadă fără precedent. Dacă ne-ar fi avertizat cineva cu un timp înainte că ar apărea această boală, Covid-19 și că va face ravagii pe toata planeta, nu știu dacă l-ar fi crezut cineva. Câteodată pare că trăim un scenariu dintr-un film Științifico-fantastic și partea bună este că de obicei aceste filme au un final frumos, ceea ce trebuie să se întâmple și de data aceasta. Suntem cu toții actori în acest film, indiferent de culoare, vârstă sau locul unde ne-am născut. Ne jucăm bine rolul, suntem niște actori perfecți pentru că nu avem scenariu impus, pur și simplu ne trăim viețile cât de bine putem, conștienți fiind la fiecare pas de ceea ce ni se poate întâmpla rău.

Ne este frică să nu ne îmbolnăvim, ne facem scenarii de genul cum am fi dacă m-aș imbolnăvi, ce face familia în cazul asta? Oare voi supraviețui, am auzit atâtea povești! Unii au trecut deja prin acest episod, mulți dintre noi deja, foarte mulți… prea mulți! Pentru unii nu a fost mare scofală iar pentru alții a fost cumplit. Dacă acum ceva timp mulți nu credeau în această boală și ea ridica tot felul de semne de întrebare, lucrurile sunt mai mult decât clare: boala există! Nu știam acum câteva luni nicio rudă sau prieten apropiat care să fii trecut prin Covid-19, acum cunoaștem din ce în ce mai mulți iar unii dintre ei au și decedat.

Cum este viața noastră in pandemia cu Covid-19?

Foarte diferită de epoca de dinainte de Covid-19! Probabil în curând vom fi toți fețe palide, deprimați și grași. Stăm foarte mult timp în casă, ne vedem rar cu prietenii, cu rudele apropiate. Nu mai ieșim la plimbare pentru că e mai bine să nu riscăm, nu-i așa? Cumpărături mai rare și mai multe. Nu mai mergem la sală. Gătim, mâncăm și stăm în canapele, urmărim seriale, stăm pe telefoane. Lumea nu mai râde pe stradă, nu mai socializează, nu mai leagă prietenii, distanța socială are repercursiuni din ce în ce mai mari asupra noastră. Dacă nu le simțeam la început, acum ele iși pun din ce în ce mai grav amprenta asupra noastră.
De asemenea, deja ne-a intrat în reflex să avem mereu la noi o Loţiune dezinfectantă pentru mâini cu 70% alcool.

Râdem cu ochii, atât cât putem, ne ascundem sub măști

Ne ascundem sub măști, râdem cu ochii, atât cât putem. Nu mai recunoaștem prietenii de la distanță, măștile ne înstrăinează și dăm noroc cu cotul, asta în cazurile bune. Suntem anxioși, agitați, stocăm energie pe care nu o consumăm. Colegii de la serviciu, vecinii, familia, toți sunt oameni care ne pot contamina și reprezintă un pericol. Gândirea ni s-a schimbat, ne obligă să devenim mai reci, mai distanți. Respingându-i pe cei din jur ajungem singuratici și triști. Nu realizăm toate aceste aspecte, pentru că nu s-au întâmplat peste noapte.

Spitale pline, școală de acasă, telemuncă și restricții peste restricții

Spitalele sunt pline, doctorii se luptă, cu sistemul și cu bolnavii. Suntem toți epuizați, nervoși și nemulțumiți. De tot și de orice. Piețele s-au închis, restricții peste restricții iar copiii învață de acasă. Profesorii se adaptează, copiii și ei, atât cât se poate. Unii abia și-au văzut colegii de câteva ori, nici nu știu cum îi cheamă și scriu primele cuvinte cu profesorul la distanță. Unii muncesc de acasă, mulți sunt șomeri, mulți au dat faliment. Cei mai mulți dintre noi au alte venituri, mult mai mici. Toți ne luptăm și toți așteptăm, vremuri mai bune, ani mai buni și să scăpăm de masca de la gură. Și să călătorim, să ne bucurăm de viață, de oameni și de tot ce ne înconjoară fără să avem restricții și limite de niciun fel. Până atunci însă trebuie să fim informați, să depistăm boala, dacă o avem și să-i protejăm pe toți cei din jur.

Care sunt simptomele infecției COVID-19?

Cele mai frecvent întâlnite simptome sunt: febra, oboseala și tusea uscată.

În anumite cazuri pot să apară dureri de cap sau de gât, congestie nazală, simptome gastrointestinale (diaree, greață, vărsături, disconfort abdominal) sau pierderea gustului și a mirosului. De obicei, simptomele sunt ușoare. Aproximativ 80% dintre persoanele afectate nu dezvoltă niciun simptom și se recuperează fără tratament.
Uneori simptomele se pot confunda cu cele ale gripei sau ale unei banale răceli.

Ce variante de testare Covid-19 am?

Prima variantă ar fi cea din unitățile care sunt acreditate de către Ministerul Sănătății să realizeze diagnosticul prin metoda RT-PCR. Principalul test care pune diagnosticul unei infecții acute, de moment pentru infecția cu Sars-Cov-2, este testul Real Time PCR. El este cel care îți spune dacă ești infectat. Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR fie are infecție activă, fie încă păstrează resturi de ARN viral după o infecție trecută; cum nu se poate face mereu distincție între cele două situații, chiar dacă prezintă sau nu simptome, trebuie să ia în considerare că poate răspândi infecția. Ca urmare, este indicat să se izoleze, daca este primul test pozitiv identificat și să apeleze de urgență medicul de familie și DSP-ul pentru îndrumări, sau să păstreze cu rigurozitate sporită măsurile de protecție.

O altă modalitate de testare Covid-19 o reprezintă testele rapide care detectează într-o singură picătură de sânge atât anticorpii IgM (cei care apar în faza acută a bolii) cât și anticorpii IgG pentru Covid-19. Aceste teste sunt produse în Franța, sunt pentru uz profesional, nu necesită accesorii suplimentare, iar rezultatul apare în maxim 15 minute. Sunt ușor de utilizat, testarea se efectuează fără durere sau disconfort.

Prețul testelor este accesibil, de până la 10 ori mai ieftine comparativ cu testele RT-PCR.

Testul rapid Covid-19 este validat de Institutul Pasteur Franța și a fost subiectul a 8 studii clinice. Acest test este utilizat de Ministerul Sănătății și Direcții de Sănătate Publică din Franța. Produsul are marcaj CE și este în conformitate cu cerințele Directivei 98/79/EC, Anexa I. Produsul este înregistrat în baza de date a dispozitivelor medicale de diagnostic în vitro Covid-19 a Comisiei Europene: https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.europa.eu/devices

Testele sunt disponibile sub 2 forme și se vând la cutie de 5 teste și respectiv 20 teste ambalate individual.

Kitul cu 5 teste rapide: are un dispozitiv unic patentat în lume, 3 în 1: cu lanțetă, tub de colectare a sângelui și casetă de testare integrate.

Avantajele testelor rapide Covid 19:

-Pași de testare secvențiali, interconectați, pentru diminuarea erorilor de testare;
-Lanțetă cu retragere automată activată;
-Tub inovator de colectare a sângelui;
-Livrare controlată de sânge în orificiul de testare;
-Șervețele dezinfectante cu alcool 70%;

Kitul cu 20 teste rapide: accesoriile furnizate (lanțetele, șervețelele dezinfectante, pipetele) sunt de cea mai înaltă calitate, fiind de asemenea produse în Europa (Marea Britanie). Lanțetele au un patent special, șervețelele conțin alcool 70%. Flaconul cu soluție tampon poate fi păstrat pe toata durata de valabilitate, indiferent de data deschiderii.

 

Avantaje ale testului rapid Covid 19:

-Toate accesoriile necesare testării sunt incluse; Lanțete Unistik®3 Extra cu activare laterală și tehnologie patentată CZT® (Comfort Zone Technology – capăt cu 8 puncte de presiune) pentru reducerea disconfortului cauzat de înțepătură;
-Lanțete cu retragere automată a acului după utilizare, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță;
-Micropipete calibrate pentru colectarea exacta a volumului de sânge necesar;
-Șervețele dezinfectante cu alcool 70%;

Kiturile pentru testare pot fi achiziționate online de pe următoarele site-uri:

https://testulbarza.ro/produse/

https://lugu-lugu.shop/categorie-produs/teste-rapide-covid-19/

https://www.veneris.ro/produse/

Lasă un comentariu


24 − 22 =