De ce este important să știi când ești la ovulație
14 iunie 2023Infertilitatea la bărbați: cauze, simptome, soluții
14 iunie 2023Infecția tractului urinar este, de fapt, o inflamație de natură bacteriană, care se manifestă frecvent în rândul femeilor însărcinate. Gravidele prezintă un risc crescut de infecții urinare, începând din săptămâna a șasea a sarcinii, pe fondul modificărilor pe care le suportă tractul lor urinar. Pe măsură ce fătul se dezvoltă, greutatea sa poate bloca scurgerea urinei din vezică favorizând, astfel, un mediu propice înmulțirii bacterilor. Află cu Barza cum poți să previi infecțiile urinare în sarcină!
Iată 10 reguli de care să ții cont pentru a preveni apariția infecțiilor urinare
Hidratează-ți corpul
Bea multă apă, fiindcă aceasta diluează urina și ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
Elimină din alimentația ta produsele procesate
Elimină băuturile carbogazoase, cofeina, alcoolul și zahărul.
Crește-ți aportul de vitamina C
Pentru asta, poți include în meniul tău citrice, cătină, coacăze, broccoli sau kiwi.
Dezvoltă-ți obiceiul de a urina de îndată ce este simțită nevoia
Golește-ți complet vezica urinară atunci când urinezi. Ai grijă să urinezi, de fiecare dată, înainte și după contactul intim.
Asigură-te că îți îngrijești corect zona intimă
Asigură-te că, după ce mergi la toaletă, te ștergi din față spre spate. Pentru un plus de confort și protecție poți folosi șervețele intime pe bază de bicarbonat de sodiu.
Ai grijă de pH-ul tău
Evită dușurile intravaginale dese, săpunurile puternice, cremele antiseptice, spray-urile pentru igienă intimă și pudrele.
Schimbă lenjeria intimă în fiecare zi
Poartă lenjerie din bumbac. Evită să porți pantaloni strâmți.
Evită să stai în cadă mai mult de 30 de minute pe zi
Este recomandat să nu faci băi prelungite în cadă de mai mult de două ori pe zi.
Evită contactul intim în perioada în care tratezi infecția urinară
Dacă în timpul infecțiilor urinare ai contact sexual neprotejat, partenerul va fi infectat și el. Din acest motiv, ambii parteneri trebuie să se trateze simultan. În caz contrar, infecția nu se vindecă. Explicația este simplă: bacteriile de la femeie trec la partener, iar în corpul acestuia trebuie să se adapteze și se modifică.
Astfel modificate, ajung din nou în corpul femeii (prin contact sexual) și de data aceasta sunt mai puternice. Să nu te mire faptul că dacă la prima infecție ți-ai făcut antibiograma și ai descoperit antibioticul eficient, se poate ca la o reinfectare de la partener antibioticele cu care te-ai tratat prima dată să nu mai fie eficiente.
Folosește, de la primele simptome, metode de screening rapide și ușor de întrebuințat pentru tine și pentru partenerul tău
Pentru depistarea infecției urinare puteți folosi împreună Testele Rapide Veneris. Testele sunt unisex, se pot face la domiciliu, au o precizie de peste 99% (aceeași precizie ca a analizelor de laborator) iar rezultatul este generat în 1-2 minute. În cazul unui rezultat pozitiv, adresați-vă medicului spectalist.
Infecția urinară poate să reapară în timpul aceleiași sarcini
Femeile care au mai avut infecții urinare înainte de sarcină sunt mai predispuse să le facă, din nou, în perioada de graviditate. Același lucru este valabil și pentru femeile care au avut mai multe sarcini. Majoritatea infecțiilor urinare în timpul sarcinii se tratează cu antibiotice. Medicul îți va prescrie un antibiotic sigur pentru sarcină, dar eficient în același timp pentru eliminarea bacteriilor din organism.
Durata tratamentului și alegerea medicamentelor depind de simptome, de starea de sănătate a gravidei și de tipul de bacterii din urină. Este important să respecți întocmai schema de tratament prescrisă pentru a elimina cât mai mult posibilitatea reinfectării. Nu lua niciodată antibiotice fără sfatul medicului!