Sarcina și COVID-19, riscurile infectării și măsuri de prevenție
24 aprilie 2023Infecțiile urinare în sarcină
24 aprilie 2023COVID-19 rămâne o preocupare pentru fiecare din noi. Chiar dacă azi nu se mai vorbește despre incidența cazurilor de îmbolnăviri, virusul încă mai există. De ce este nevoie să ne testăm, când trebuie să o facem și care sunt testele pe care le avem la dispoziție? Orice măsură de prevenție ne asigură bucuria de a fi împreună cu cei dragi, cât mai multă vreme, feriți de pericole. Află cu Barza cum ne-au ajutat testele rapide în lupta cu pandemia, dar și cât de utile sunt, încă, astăzi.
Semne și simptome
Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații și au apărut diferite variante, cum ar fi varianta Alpha, Beta, Gamma, Delta și altele. Aceste variante au impactat transmiterea, severitatea bolii și eficacitatea vaccinurilor, iar monitorizarea acestora a fost importantă. COVID-19 poate determina o gamă largă de simptome, de la cele mai ușoare până la unele severe:
- febră;
- tuse;
- dificultăți respiratorii;
- oboseală;
- dureri musculare;
- pierderea gustului și mirosului.
Când este recomandată testarea
Dacă ai simptomele enumerate mai sus, dacă nu te simți bine sau dacă ai fost într-un grup de oameni ori, pur și simplu, ai o suspiciune și vrei un răspuns imediat, un test rapid de Covid-19 este cea mai potrivită soluție.
Cine și când trebuie să se testeze periodic pentru Covid-19?
Testele rapide s-au dovedit utile pentru:
- copiii și tinerii care merg la grădiniță, școală, tabere, alte activități de grup;
- familiile în care părinții, de exemplu, lucrează în contact cu mulți oameni;
- mămicile nou-născuților, care bănuiau că au contractat virusul – mai multe informații în acest articol;
- bonele copiilor, angajații temporar, meșterii care fac lucrări în casă, pentru cei care vin acasă să îngrijească de cei bătrâni sau de bolnavi;
- firme sau organizații care vor să își protejeze angajații și să nu oprească activitatea;
- evenimente, spectacole, concerte, nunți și botezuri, ședințe sau orice activități de grup, astfel încât lucrurile să se desfășoare fără probleme și suspiciuni;
- hoteluri, pensiuni, instituții publice sau oriunde există un contact permanent și divers între oameni;
- când organizăm o petrecere acasă și vrem să ne distrăm în siguranță.
Câte tipuri de teste rapide există?
Cum testele PCR sunt scumpe, se fac doar în laboratoare și rezultatul necesită timp, există varianta testelor rapide, utilizate inclusiv în sistemul medical, care dau rezultatul în câteva minute și sunt aprobate de autoritățile europene.
Pe lângă rezultatul imediat, testele rapide au și alte avantaje majore:
- sunt ieftine;
- se pot face, simplu și ușor, oriunde te-ai afla;
- se pot cumpăra din farmacii sau online.
Testele rapide mai au avantajul că pot fi repetate la orice interval de timp sau de câte ori este nevoie.
Există mai multe tipuri de teste rapide, adaptate nevoilor fiecărui om sau grup de oameni, si aprobate de organismele europene:
- teste rapide care depistează antigenul Covid-19, din proba nazofaringiană sau salivă, ca să știi dacă ești infectat în momentul testării;
- teste rapide care depistează anticorpii Covid-19, din sânge, ca să știi dacă ai avut deja infecția.
Testele din salivă
Sunt foarte potrivite pentru copii, de exemplu, dar evident că pot fi folosite de oricine. Procedurile sunt simple, detaliate și ilustrate pas cu pas în prospect, iar fiecare poate alege tipul de test potrivit nevoilor sale.
Orice om responsabil, care are grijă de el și de cei din jurul lui, se poate testa, fie că e simptomatic sau asimptomatic, vaccinat sau nevaccinat.