Cum alegi testul de sarcină potrivit

Cum să alegi testul de sarcină potrivit

O abordare istorică ne arată că de fapt, astăzi, e mai simplu ca oricând să afli dacă ai rămas sau nu însărcinată. În Egiptul Antic, de pildă, femeile urinau pe semințe de ovăz sau grâu și, în funcție de semnele pe care le dădea planta, ele interpretau existența unei sarcini. În zilele noastre, nu mai e necesar să urinăm pe cereale, fiindcă există teste simple și rapide, pe care le putem face în intimitatea băilor noastre.

Efectuarea unui test de sarcină vine, totuși, cu provocarea de a ști pe care să-l alegi. Să ne imaginăm că nu te-ai documentat niciodată despre tipurile de teste de sarcină existente pe piață. Pentru o persoană care se trezește, pentru prima dată, în fața unei asemenea alegeri, aceasta se poate dovedi și amuzantă, și bulversantă, și stresantă; oricum, numai ușoară nu.

Sub îndrumarea consultanților Barza, am trecut prin toate testele noastre de sarcină, ca să vă arătăm rostul lor.

Primul test nu se uită niciodată…

Emoțiile pe care experimentezi în drum spre farmacie, plecând într-acolo cu gândul că e posibil să afli că vei deveni mămică, sunt copleșitoare și unice. Ultimul lucru care ți-ar trece prin cap, e tipul de test pe care să îl achiziționezi. Pentru că nu e ca atunci când mergi să-ți alegi o rochie, iar aceasta trebuie să aibă un croi anume, o culoare deosebită sau să se potrivească, pur și simplu, stilului tău.

Ce au în comun toate testele de sarcină

Toate testele de sarcină funcționează pe același principiu: ele depistează nivelul de gonadotropină corionică umană (hCG), un hormon produs de placentă. Acest hormon poate fi depistat în urina femeii, precum și în sângele acesteia, de îndată ce embrionul se implantează în uter (de la șase până la 12 zile după fecundare), iar cantitatea de hormon continuă să crească în fiecare zi.

Dacă sunt întrebuințate corect, majoritatea testelor de sarcină obișnuite vor detecta hCG-ul în urină, în prima zi de întârzire a menstruației. Dar există și teste special concepute, ultrasensibile, care pot detecta sarcina cu până la cinci zile înainte de data probabilă a menstruației următoare. De regulă, testele pot fi folosite în orice moment al zilei, însă ține cont că prima urină de dimineață conține cel mai ridicat nivel de hCG.

Există o diferență între testele de sarcină scumpe și cele ieftine?

Da, există, și putem vorbi despre diferențele dictate de preț, analizând următoarele trei aspecte:

1. Sensibilitatea/precizia;

Unele teste de sarcină pot fi mai sensibile la hCG decât altele, adică detectează un nivel mai scăzut de hCG în urină, ceea ce înseamnă că vor indica un rezultat precis mai devreme. Afli dacă ești sau nu însărcinată, cu până la cinci zile înainte de data probabilă a următoarei menstruații.

2. Dimensiunea benzii de testare;

Cu cât este mai lată banda de testare, fie că este comercializată ca atare, sub formă de bandă, fie că este inserată într-o carcasă, sub formă de casetă sau stilou, cu atât cantitatea de reactiv impregnat în membrana testului este mai mare și rezultatele devin, astfel, mai precise. O bandă prea îngusta de 2 mm, de exemplu, te expune riscului de a obține rezultate false. Așadar, când vine vorba de teste, mărimea chiar contează!

3. Tipul de test sau modelul;

Costurile diferă de la un tip de test de sarcină la altul (vorbim de bandă, casetă sau stilou). Carcasa din plastic este acel element de design care presupune niște cheltuieli de producție suplimentare. Asta va face ca prețul final al modelului să fie unul mai mare decât al celorlalte teste.

Tipuri de teste de sarcină. Prin ce se diferențiază modelele între ele

Când vorbim despre testele de sarcină din țara noastră, vorbim automat despre Barza, un lider cu o lungă tradiție în autotestarea simplă și rapidă. Analizând toate tipurile de teste ale brand-ului, arătăm că ele urmăresc să răspundă unor nevoi diferite pe care le pot avea femeile, atunci când ele iau în calcul o posibilă sarcină.

Să ne imaginăm că ajungi la farmacie și, cât vezi cu ochii, ai felurite cutii, care mai de care mai ofertante, din care trebuie să alegi una și să pleci cu ea în poșetă.

  • Bună ziua! Aș dori, vă rog, un test de sarcină…
  • Bună ziua! Da, sigur. Preferați bandă, casetă sau stilou?

Dacă ai avut parte de această întâmpinare în timp ce, în mintea ta, s-au dat lupte crâncene în speranța unei alegeri inspirate, e semn că ai în față articolul potrivit. Să facem o trecere în revistă a modelelor pe care le poți găsi atât în farmacii, cât și pe site-ul www.testulbarza.ro:

  • Test sarcină tip bandă: putem să-i mai zicem Testul Studențesc sau Testul Activiștilor de Mediu, pentru că e low-budget și eco-friendly;
  • Test sarcină tip casetă: pe acesta l-am putea recomanda persoanelor, care țin morțiș să-și picure cu pipeta fix cele patru picături de urină relevante;
  • Test de sarcină tip-stilou sau VIP: este tipul de test pentru care optează o persoană care nu este preocupată de costuri, acesta fiind mai scump decât restul testelor. I-am mai putea zice și Testul Corporate. Are un design modern, foarte simpatic și poți să-l faci oriunde, inclusiv la birou, pentru că trebuie doar să-i scoți capacul și să urinezi pe capătul indicat. Asta în caz că nu vrei să-l introduci într-un recipient în care ai colectat urina.

Testele de sarcină ieftine vs. teste de sarcină scumpe

Dai un ban, dar stai în fața… unor rezultate concludente, de mare acuratețe, în funcție de ceea ce îți dorești tu să afli. Cam așa stau lucrurile când vine vorba de testele de sarcină.

Atunci când tu și partenerul vă doriți un copil, iar bebelușul vostru se lasă așteptat, cu siguranță vei face teste frecvent, în așteptarea unui rezultat pozitiv.

Iată câteva opțiuni pentru tine, în ordinea crescătoare a prețurilor, dacă te regăsești în această situație!

Testele tip bandă

1. Testul tip bandă Clasic

Testul de sarcină clasic tip bandă depistează prezența hormonului hCG (gonadotropină corionică umană) în urină, încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual. Este cel mai ieftin și poate fi întrebuințat în câțiva pași simpli.

Avantaje

  • preț mic (ideal pentru testarea frecventă și pentru un buget redus);
  • 99% acuratețe a rezultatului;
  • rezultat rapid (durează între unu și trei minute să afli dacă ești sau nu însărcinată);
  • mai puțin plastic;
  • îl poți face în orice moment al zilei.

Dezavantaje

  • trebuie să ai un recipient curat la îndemână, în care să colectezi urina;
  • oricâte emoții ai avea, ține cont că trebuie să fii atentă să introduci în urină capătul corect al benzii;
  • trebuie să ai în vedere că, după ce ai introdus în lichid capătul corect al beznii, urina nu trebuie să treacă de linia marcată cu MAX;
  • nu este un test pe care să-l poți folosi pentru depistarea timpurie a unei sarcini (pentru asta îl poți folosi pe cel ultrasensibil).

2. Testul tip bandă Ultrasensibil

Următoarea variantă recomandată, în ordinea crescătoare a prețurilor, este testul de sarcină ultrasensibil tip bandă. Puțin mai scump decât testul de sarcină clasic tip bandă, acesta depistează prezența hormonului hCG în urină, încă din primele zile ale sarcinii. Avantajul major este că îl poți utiliza cu cinci zile înainte de data probabilă a următoarei menstruații. Așadar, poți să afli mult mai devreme dacă ești sau nu însărcinată, fără să mai stai ca pe ace zile-n șir.

Avantaje

  • nu trebuie să aștepți ziua următoarei menstruații, ca să afli dacă ai rămas sau nu însărcinată;
  • 99% acuratețe a rezultatului;
  • rezultat rapid (durează între unu și trei minute să vezi dacă e pozitiv sau negativ);
  • mai puțin plastic;
  • îl poți face în orice moment al zilei.

Dezavantaje

  • trebuie să ai un recipient curat la îndemână, în care să colectezi jetul de urină;
  • oricâte emoții ai avea, ține cont că trebuie să fii atentă să introduci în urină capătul corect al benzii;
  • trebuie să ai în vedere ca, după ce ai introdus în lichid capătul corect al benzii, urina nu trebuie să treacă de linia marcată cu MAX.

Testele Tip Casetă

1. Testul de sarcină Clasic tip Casetă

Depistează prezența hormonului hCG în urină, încă din prima zi de întârziere a ciclului menstrual.

Avantaje

  • simplu și ușor de folosit;
  • precizie de laborator;
  • rezultat rapid (durează între unu și trei minute să afli dacă ești însărcinată sau nu);
  • ai un mai bun control datorat pipetei (colectezi urina într-un recipient curat, iar de această dată pui cu pipeta patru picături de urină în orificiul absorbant al casetei și aștepți rezultatul);
  • nu trebuie să-ți mai faci griji să introduci capătul corect al benzii în recipient și nici nu trebuie să mai fii atentă la linia până la care are voie să ajungă urina;
  • are un design plăcut, îl poți înrăma și îl poți păstra în amintirea fericitului moment;
  • îl poți face în orice moment al zilei.

Dezavantaje

  • nu este un test pe care să-l poți folosi pentru depistarea timpurie a unei sarcini (pentru asta îl poți folosi pe cel tip casetă ultrasensibil);
  • nu scapi de nevoia de a avea un recipient curat la îndemână (pentru colectarea probei de urină din care vei lua cu pipeta).

2. Testul de sarcină Ultrasensibil tip Casetă

E revoluționar precum testul utrasensibil tip bandă, iar avantajul esențial rămâne, același: nu trebuie să aștepți ziua următoarei menstruații, ca să afli dacă ai rămas însărcinată. 

Avantaje

  • afli de sarcină cu cinci zile înainte de data probabilă a următoarei menstruații;
  • precizie de laborator;
  • simplu și ușor de folosit;
  • rezultat rapid (durează între unu și trei minute să afli dacă ești însărcinată sau nu);
  • ai un mai bun control datorat pipetei (colectezi urina într-un recipient curat și uscat, și pui cu pipeta patru picături de urină în orificiul absorbant al casetei, așteptând apoi rezultatul);
  • nu trebuie să-ți mai faci griji să introduci capătul corect al benzii în recipient și nici nu trebuie să mai fii atentă la linia până la care are voie să ajungă urina;
  • are un design plăcut, îl poți înrăma și îl poți păstra în amintirea fericitului moment;
  • îl poți face în orice moment al zilei.

Dezavantaje

  • nu scapi de nevoia de a avea un recipient curat la îndemână (pentru colectarea probei de urină).

Testele de sarcină tip stilou

Trecem la categoria grea sau categoria VIP a testelor, după cum le-am numit anterior. Datorită design-ului, testul de tip stilou/midstream va costa mai mult decât benzile simple de testare, iar asta vine la pachet și cu faptul că acest tip de test îți permite să-l folosești absolut oriunde. Nu mai ai nevoie de un recipient în care să colectezi proba de urină. Poți s-o faci, dacă vrei, și să ții capătul absorbant în recipient preț de trei secunde dar, practic, așa nu te-ai bucura de avantajul suprem al acestui test.

Am putea spune, simplu, că testele tip stilou sunt special concepute să rescrie destine. Dar hai să vedem ce specificități și caracteristici are fiecare test în parte.

1. Testul de sarcină clasic tip stilou – cu acest test poți afla dacă ești însărcinată, începând cu prima zi de întârziere a ciclului menstrual.

2. Testul de sarcină ultrasensibil tip stilou – are avantajul că poți afla dacă ești însărcinată sau nu cu cinci zile înainte de data probabilă a următoarei menstruații.

3. Testul de sarcină pe săptămâni, tip stiloueste un test imunologic și îți poate indica, simplu și rapid, în ce săptămână de sarcină ești. Spre deosebire de toate celelalte teste, în cazul acestui test, durata de reacție crește. Ai în vedere să citești rezultatul după cinci minute de la efectuarea testului. Rezultatul nu mai este valabil dacă au trecut 10 minute de la efectuarea sa.

Avantaje

  • desfaci capacul și urinezi direct pe capătul indicat;
  • simplu, rapid și igienic de făcut, oriunde te-ai afla;
  • obții rezultatul în câteva minute;
  • design foarte atrăgător, le poți păstra în cutia cu amintiri a bebelușului tău;
  • le poți face în orice moment al zilei.

Dezavantaje

  • un cost mai mare comparativ cu cel al celorlalte tipuri de teste.

Ce tip de test de sarcină este potrivit pentru tine

După cum ai observat, fiecare test de sarcină în parte îți poate aduce lămuriri în funcție de întrebarea care te frământă la momentul la care te afli tu. Iată cum te poți ghida pentru o testare optimă:

  1. Testează-te des și ieftin!

Testul clasic tip bandă este cel mai ieftin și reprezintă varianta ideală atunci când îți dorești un copil și verifici cu regularitate obținerea unei sarcini. Dacă urmărești să ai un mai bun control asupra cantității de urină, poți opta pentru testul clasic tip casetă. Acesta îți permite să aplici cu pipeta urina din recipientul colector, picurând-o pe suprafața absorbantă a testului.

  1. Află mai devreme și ieftin!

Dacă vrei să afli prima de sarcină, cu până la cinci zile înainte de data probabilă a următoarei menstruație, atunci poți opta pentru testul ultrasensibil tip bandă. Dacă vrei să păstrezi aminirea momentului, testul ultransensibil tip casetă are un design mai drăguț, de pus în ramă, la propriu.

  1. Află mai devreme, oriunde te-ai afla, comod și igienic!

Dacă vrei să afli de existența unei posibile sarcini, cu până la cinci zile înainte de ziua probabilă a următoarei menstruații, atunci poți opta pentru testul ultrasensibil tip stilou. Trebuie doar să urinezi direct pe capătul indicat, să-i pui capacul și să aștepți rezultatul.

  1. Află săptămâna de sarcină, cu precizie și fără complicații!

Dacă vrei să afli, cu exactitate, în ce săptămână de sarcină ești, atunci testul pe săptămâni e alegerea potrivită pentru tine.

Ce faci după ce obții un rezultat negativ

Dacă îți dorești un copil, iar rezultatul testului iese negativ, trebuie să știi că există și alte instrumente care te pot ajuta să obții o sarcină. Testele de ovulație te pot ghida să identifici, cu precizie, acele zile din lună în care ai cele mai mari șanse să rămâi însărcinată. Acestea sunt concepute să depisteze perioada fertilă sau fereastra fertilă. Vorbim de acel interval de timp al ciclului menstrual, despre care studiile medicale arată că are o durată de, aproximativ, șase zile începând cu cinci zile anterior ovulației și terminându-se în ziua ovulației. Punct ochit, punct lovit! Cam așa stă treaba cu testele de ovulație.

Ce faci după ce obții un rezultat pozitiv

Indiferent de prețul și de tipul testului pentru care ai optat, după ce ai obținut un rezultat pozitiv este recomandat să discuți cu medicul tău, pentru stabilirea următorilor pași.

Lasă un comentariu


− 1 = 7