Igiena la menstruație, șase lucruri pe care să nu le faci
21 aprilie 2023Nevoia întrebuințării unui test de sarcină vine la pachet cu provocarea de a ști cum să-l alegi pe cel potrivit întrebărilor tale. Sub îndrumarea consultanților Barza, am trecut în revistă toate testele noastre de sarcină, ca să vă prezentăm un ghid despre cum alegi cel mai bun test de sarcină, avantaje și dezavantaje pentru fiecare model în parte.
Astăzi e mai simplu ca oricând să afli dacă ai rămas sau nu însărcinată. Efectuarea unui test de sarcină vine, totuși, cu provocarea de a ști pe care să-l alegi. Să ne imaginăm că nu te-ai documentat niciodată despre tipurile de teste de sarcină existente pe piață. Pentru o persoană care se trezește, pentru prima dată, în fața unei asemenea alegeri, aceasta se poate dovedi și amuzantă, și bulversantă, și stresantă; oricum, numai ușoară nu.
În acest articol, vom explora diversitatea testelor de sarcină, de la cele de urină la cele de sânge, și vom analiza principalele diferențe între ele.
Ce au în comun testele de sarcină
Toate testele de sarcină funcționează pe același principiu: ele depistează nivelul de gonadotropină corionică umană (hCG), un hormon produs de placentă. Acest hormon poate fi depistat în urina femeii, precum și în sângele acesteia, de îndată ce embrionul se implantează în uter (de la șase până la 12 zile după fecundare). Cantitatea de hormon hCG continuă să crească în fiecare zi.
Care sunt diferențele dintre testele de sarcină
Pe piață există o varietate de teste de sarcină disponibile, fiecare având caracteristici și metode de funcționare distincte. În căutarea unui răspuns în privința sarcinii, este important să înțelegem diferențele dintre aceste teste și să alegem cea mai potrivită opțiune pentru nevoile noastre.
Diferențe în funcție de proba testată
Teste de sarcină bazate pe urină
Cele mai comune teste de sarcină disponibile pe piață sunt cele bazate pe urină. Acestea sunt accesibile și ușor de utilizat acasă. Funcționează prin detectarea hormonului hCG din urină, care indică prezența sarcinii. Testele de urină pot oferi rezultate rapide, în doar câteva minute, și pot fi disponibile în diferite forme, cum ar fi banda, caseta, stilou sau teste digitale. Acestea pot fi utilizate cu ușurință în intimitatea propriei case și sunt adesea primele opțiuni pentru femeile care doresc să afle dacă sunt însărcinate.
Teste de sarcină bazate pe sânge
Testele de sarcină bazate pe sânge sunt efectuate în general într-un cabinet medical și implică analiza unei probe de sânge a femeii.
Există două tipuri principale de teste de sarcină bazate pe sânge: testul serologic și testul de sânge cu hormonul hCG. Testul serologic măsoară nivelul exact al hormonului hCG din sânge, oferind informații detaliate despre stadiul sarcinii.
Testul de sarcină din sânge poate fi făcut atât în laborator, cât și acasă, cu ajutorului Testului de sarcină Barza din sânge.
Diferențe de sensibilitate și fiabilitate
Un alt aspect important al testelor de sarcină este sensibilitatea și fiabilitatea lor. Sensibilitatea diferitelor teste poate varia, iar unele pot fi mai eficiente în detectarea sarcinii în stadii incipiente decât altele.
Testele de sarcină obișnuite
Testele obișnuite de sarcină pot detecta un nivel de 25 mIU/ml de hCG în urină și pot detecta sarcina în prima zi de întârziere a menstruației. Mai sensibile decât un test de sarcină obișnuit, Testele clasice Barza detectează un nivel de 20 mIU/ml de hCG în urină.
Testele de sarcină ultrasensibile
Testele de sarcină ultrasensibile sunt concepute pentru a detecta cantități foarte mici de hormon hCG și pot oferi rezultate mai devreme decât alte teste. Sensibilitatea diferitelor teste poate varia, iar unele pot fi mai eficiente în detectarea sarcinii în stadii incipiente decât altele.
Testele de sarcină ultrasensibile Barza detectează un nivel foarte scăzut de hCG în urină, de doar 10 mIU/ml, ceea ce înseamnă că pot detecta sarcină cu 6 zile mai devreme de întârzierea menstruației.
Fiabilitatea testelor de sarcină
Fiabilitatea depinde de respectarea instrucțiunilor testului și de momentul în care este efectuat. Toate testele de sarcină Barza por fi efectuate în orice moment al zilei, iar instrucțiunile de utilizare sunt extrem de simple.
Din perspectiva fiabilității, prima recomandare ar fi testul de sarcină tip stilou, care poate fi efectuat oriunde ai fi, întrucât nu mai nevoie de alte componente, cum ar fi paharul de colectare a urinei sau pipeta. Testul de sarcină tip stilou poate fi plasat direct sub jetul de urină timp de câteva secunde, iar rezultatul apare în câteva minute.
Este important să se țină cont de faptul că rezultatele pot varia în funcție de situația individuală și de factori precum nivelul de hCG și data estimată a menstruației.
Diferențe în funcție de tipul de test de sarcină
Analizând toate tipurile de teste de sarcină, vom vedea că ele urmăresc să răspundă aceleiași nevoi: depistarea sarcinii. Forma de prezentare, însă, poate să fie diferită.
Testul de sarcină tip bandă
Testul de sarcină tip bandă se prezintă sub forma unei benzi de testare care se introduce într-un recipient cu urină. Este cel mai ieftin și poate fi întrebuințat în câțiva pași simpli.
Avantaje
- preț mic (ideal pentru testarea frecventă și pentru un buget redus);
- 99% acuratețe a rezultatului;
- rezultat rapid (durează între unu și trei minute să afli dacă ești sau nu însărcinată);
- mai puțin plastic;
- îl poți face în orice moment al zilei.
Dezavantaje
- trebuie să ai un recipient curat la îndemână, în care să colectezi urina;
- oricâte emoții ai avea, ține cont că trebuie să fii atentă să introduci în urină capătul corect al benzii;
- trebuie să ai în vedere că, după ce ai introdus în lichid capătul corect al beznii, urina nu trebuie să treacă de linia marcată cu MAX;
Testul de sarcină tip casetă
Acesta se prezintă sub forma unei casete de testare, iar în același plec se găsește și o pipeta cu care se adaugă urina în orificiul special al casetei.
Avantaje
- simplu și ușor de folosit;
- precizie de laborator;
- rezultat rapid (durează între unu și trei minute să afli dacă ești însărcinată sau nu);
- ai un mai bun control datorat pipetei (colectezi urina într-un recipient curat, iar de această dată pui cu pipeta patru picături de urină în orificiul absorbant al casetei și aștepți rezultatul);
- are un design plăcut, îl poți înrăma și îl poți păstra în amintirea fericitului moment;
- îl poți face în orice moment al zilei.
Dezavantaje
- nu scapi de nevoia de a avea un recipient curat la îndemână (pentru colectarea probei de urină din care vei lua cu pipeta).
Testul de sarcină tip stilou
Trecem la categoria grea sau categoria VIP a testelor de sarcină. Datorită design-ului, testul de tip stilou/midstream va costa mai mult decât benzile simple de testare. Dar asta vine la pachet și cu faptul că acest tip de test îți permite să-l folosești absolut oriunde. Nu mai ai nevoie de un recipient în care să colectezi proba de urină. Poți s-o faci, dacă vrei, și să ții capătul absorbant în recipient preț de trei secunde dar, practic, așa nu te-ai bucura de avantajul suprem al acestui test: faptul că poți urina direct pe capătul absorbant al testului.
Avantaje
- desfaci capacul și urinezi direct pe capătul indicat;
- simplu, rapid și igienic de făcut, oriunde te-ai afla;
- obții rezultatul în câteva minute;
- design foarte atrăgător, le poți păstra în cutia cu amintiri a bebelușului tău;
- le poți face în orice moment al zilei.
Dezavantaje
- un cost mai mare comparativ cu al celorlalte tipuri de teste.
Testul cu determinarea săptămânii de sarcină
Testul de sarcină pe săptămâni este un test imunologic și îți poate indica, simplu și rapid, în ce săptămână de sarcină ești. Tehnologia avansată a testului îți poate indica dacă sarcina ta are 1-2 săptămâni, 2-3 săptămâni, 3-4 săptămâni sau mai mult de 4 săptămâni.
Spre deosebire de toate celelalte teste, în cazul acestui test, durata de reacție crește. Ai în vedere să citești rezultatul după cinci minute de la efectuarea testului. Rezultatul nu mai este valabil dacă au trecut zece minute de la efectuarea sa.
Diferențele de preț
Există, desigur, diferențe de preț, uneori semnificative între testele de sarcină. Aceste diferențe pot fi date de:
- Sensibilitate testului – în funcție de cât de devreme pot depista sarcina;
- Modelul de test – bandă, casetă, stilou, cu determinarea săptămânii sau electronic.
- Calitatea și dimensiunea benzii de testare – Cu cât este mai lată banda de testare, fie că este comercializată ca atare, sub formă de bandă, fie că este inserată într-o carcasă, sub formă de casetă sau stilou, cu atât cantitatea de reactiv impregnat în membrana testului este mai mare și rezultatele devin, astfel, mai precise. O bandă prea îngusta de 2 mm, de exemplu, te expune riscului de a obține rezultate false.
Concluzie
Diferitele teste de sarcină disponibile pe piață oferă opțiuni diverse pentru femeile care doresc să afle dacă sunt însărcinate. Testele de urină sunt convenabile și ușor de utilizat acasă, în timp ce testele de sânge oferă informații mai detaliate și pot fi realizate în cadrul unui cabinet medical. Sensibilitatea și fiabilitatea testelor pot varia, iar alegerea potrivită depinde de preferințele și necesitățile individuale ale fiecărei femei.