
Stresul versus Sarcina: cum influențează stresul fertilitatea și sarcina
28 aprilie 2023
Sarcină versus Carieră
28 aprilie 2023
Dacă ți-ai început viața sexuală, dar pe lista ta de dorințe nu se regăsește, încă, o sarcină, metodele contraceptive devin o necesitate pentru tine. De aceea, o informare corectă și o vizită la medicul ginecolog sunt primii pași către o viață sexuală responsabilă, care să nu îți pună în pericol sănătatea intimă sau chiar viața. Află cu Barza de ce se poziționează contraceptivele între necesitate și risc!
Cum alegi metoda contraceptivă potrivită
Varianta sigură este să faci o vizită la cabinetul unui medic ginecolog. Acesta este singurul în măsură să ofere sfaturi avizate. Medicul îți va recomanda metoda contraceptivă potrivită pentru tine, ținând cont de stilul de stilul tău viață, precum și de starea ta de sănătate. Tototdată, recomandările lui vor avea în vedere combinația adecvată de hormoni în raport cu rezultatele analizelor de sânge. Alegând soluții contraceptive potrivite, îți protejezi sănătatea intimă și te poți bucura de viața sexuală.
Folosirea corectă a pilulelor contraceptive te ajută să eviți obținerea unei sarcini nedorite. Este important să ai în vedere faptul că această metodă contraceptivă nu te protejează și de infecțiile cu transmitere sexuală.
Riscuri și complicații asociate metodelor contraceptive
Toate metodele contraceptive prezintă atât potențiale riscuri, cât și beneficii asociate. Contraceptivele luate fără a face un control medical sunt riscante. Pot cauza dezechilibre hormonale, probleme de imunitate și infectii intime.
Află ce metode ai la îndemână în prezent și care sunt avantajele și dezvantajele utilizării lor!
Contraceptive orale (pilule anticoncepționale)
Acestea pot prezenta un risc crescut în formarea cheagurilor de sânge, mai ales în cazul femeilor fumătoare, al celor cu anumite afecțiuni de sănătate preexistente sau în cazul celor predispuse genetic (istoric familial). Alte posibile efecte secundare includ greață, dureri de sâni sau modificări ale stării de spirit.
Folosirea contraceptivelor orale mai poate crește riscul apariției unor afecțiuni precum: tromboza; atacul de cord, atacul vascular cerebral, embolismul pulmonar.
În general, astfel de probleme de sănătate sunt rar cauzate de administrarea de pilule contraceptive. Ele apar însă, mai des, în cazul femeilor supraponderale sau obeze, în cazul persoanelor hipertensive, dar și în cazul celor imobilizate la pat.
Dispozitive intrauterine (steriletul)
Steriletul este un dispozitiv medical intrauterin care oferă o protecție contraceptivă destul de ridicată, de până la 99%. Instalarea acestui dispozitiv poate crește riscul dezvoltării infecțiilor la nivelul aparatului genital.
Plasturele contraceptiv
Posibile efecte secundare sunt: iritația pielii, durere la nivelul stomacului, modificări ale menstruației, schimbări ale dispoziției, sensibilitate la nivelul sânilor, cefalee, creștere în greutate, hipertensiune arterială.
Injecții contraceptive
Unele injecții contraceptive pot cauza creșterea în greutate, modificări ale menstruației și o posibilă întârziere în revenirea fertilității, după întreruperea utilizării.
Implanturi contraceptive subdermice
Asigură o protecție de până la 99.9%. Implantul subdermic necesită doar o implantare la fiecare 3 ani. Posibile efecte secundare: cefalee, menstruații neregulate, creștere în greutate și sensibilitate la nivelul sânilor.
Contraceptivele de barieră
Utilizarea necorespunzătoare sau defectarea acestor metode contraceptive pot crește riscul obținerii unei sarcini nedorite. Un avantaj major este faptul că prezervativul oferă protecție în cazul infecțiilor cu transmitere sexuală.
Sterilizarea feminină/contracepția definitivă
Ligatura trompelor uterine este o procedură permanentă și ireversibilă. Reversibilitatea este incertă, iar decizia de a te supune acestei proceduri trebuie luată cu atenție. Un alt risc, deși rar întâlnit, este de sarcină extrauterină.
Dacă te-ai decis că a venit momentul să începi să folosești sau să schimbi o metodă contraceptivă cu alta, este important să discuți cu medicul tău. Acesta te va ajuta în evaluarea riscurilor și a beneficiilor, în funcție de situația ta individuală și de istoricul medical.