Contraceptia naturala – Avantaje si dezavantaje

Barza - Contraceptia naturala, metode, avantaje, dezavantaje

Metodele naturale de contraceptie pot fi o alternativa pentru femeile care privesc cu reticienta anticonceptionalele sau considera incomode metodele contraceptive clasice. Fie ca se gandesc la posibile efecte secundare ale pilulelor, fie ca partenerul sau ele se confrunta cu iritatii in urma folosirii prezervativului, nu putine sunt cele care prefera sa evite, pe cat posibil, contraceptivele din comert.

Deși metodele contraceptive naturale sunt variante, cele mai usor de utilizat si des folosite sunt:

Metoda calendarului

Aceasta metoda se bazeaza pe identificarea datei la care are loc ovulatia si calcularea unui interval de timp sigur pentru sex, acea perioada in care nu exista posibilitatea unei sarcini. Mai exact, se determina zilele in care trebuie renuntat la contactele sexuale, pentru ca Barza sa nu vina in vizita. Teoretic, folosind aceasta metoda, o femeie se poate bucura de o viata sexuala lipsita de riscul sarcinii timp de 18-20 de zile pe durata unui ciclu menstrual normal de 28 de zile.

Coitus interruptus, o alta metoda complementara

Metoda presupune ejacularea extravaginala si consta in retragerea penisului imediat inainte de ejaculare. Nu este totusi exclus ca lichidul prespermatic ce este eliminat inainte de ejaculare, avand rol lubrifiant, sa contina si spermatozoizi. Probabilitatea nu este deloc de neglijat, o eventuala sarcina fiind astfel posibila, chiar daca partenerul s-a retras aparent la timp si ejacularea nu a avut loc in vagin.

Principalele avantaje

Metodele naturale de contraceptie au cateva avantaje care le fac atractive pentru multe dintre femei. Pe primul loc am putea mentiona lipsa efectelor secundare, sanatatea nefiind in nici un fel afectata. De asemenea, pentru unele persoane ar putea cantari semnificativ si aspectul financiar, aceste metode avand costuri minime.

Riscuri si dezavantaje

Metodele naturale se pot dovedi destul de solicitante, intrucat necesita multa atentie si o buna intelegere intre parteneri. Ambii trebuie sa fie dispusi sa respecte “calendarul”.

De asemenea, asa cum am mentionat deja, pentru a fi bine stapanite, aceste metode trebuie studiate un timp indelungat inainte de a fi aplicate. In caz contrar, sansele ca ele sa functioneze sunt destul de mici.

Nu trebuie omis nici faptul ca aceste metode naturale nu ofera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Prin urmare, nu sunt recomandate in cazul unui contact sexual spontan, cu un partener nou.

Lasă un comentariu


− 1 = 1