Consecintele lipsei de educatie sexuala in Romania

Statisticile arata ca, in Romania, 3 din 10 femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani nu folosesc nici o metoda de contraceptie si numai 51% folosesc metode moderne de contraceptie. De asemenea, potrivit unui sondaj national realizat de Institutul pentru Politici Publice (realizat in 2012), in Romania, 36% dintre femei au avut cel putin un avort.

Totodata, Romania este tara cu cea mai mare rata de sarcini la adolescente din Uniunea Europeana. De trei ori mai mare fata de media europeana. Conform unor date statistice publicate de Mediafax, aproximativ 16.000 tinere cu varsta pana in 19 ani au ramas insarcinate in perioada ianuarie 2012 – martie 2013, iar peste 10.000 dintre ele au facut intrerupere de sarcina. Dintre tinerele care au rămas insarcinate, mai mult de 800 aveau intre 11 si 14 ani, iar aproape 600 dintre acestea au facut avort.

Ce riscuri implică avortul?

Nu trebuie ignorate efectele pe care experienta unui avort le-ar putea avea asupra sanatatii psihice dar si fizice.

In primul rand, avortul nu este recomandat si nu trebuie utilizat ca metoda contraceptiva. Repercusiunile asupra sanatatii pot fi dintre cele mai grave: perforatii uterine sau ale intestinelor, leziuni cervicale,  precum si infectii, sangerari si dureri ce pot cauza disconfort accentuat.

Mai mult decat atat, astfel de probleme medicale pot afecta ulterior capacitatea de a concepe si de a da nastere unui copil sanatos. Perforatiile uterine nu sunt intotdeauna depistate si pot duce la complicatii ale unei viitoare sarcini. In plus, medicii atrag atentia ca avortul poate creste si riscul de cancer.

De asemenea, dintre consecintele nedorite, nu trebuie ignorat nici riscul de confruntare cu probleme in viata sexuala, cum ar fi lipsa de apetit sexual, absenta placerii in timpul actului sexual sau dureri la penetrare. Pe langa aceste riscuri, femeile care fac avort se mai pot confrunta si cu insomnii, lucru ce poate da peste cap echilibrul starii generale de sanatate.

Avortul, insa, poate avea si consecinte pe plan psihic si afectiv, iar poate cea mai des intalnita este regretul deciziei de a intrerupe sarcina. Iar de la regret la depresie poate fi uneori doar un pas.

Educatia sexuala, o prioritate pentru o viata sanatoasa

Pentru ca tinerii sa aiba o viata intima lipsita de experiente neplacute, ei trebuie sa beneficieze de o educatie sexuala adecvata inca dinainte de a-si incepe viata sexuala. Intelegand din timp riscurile unor infectii genitale sau importanta planificarii familiale, isi vor putea desfasura frumos si sanatos viata de cuplu, iar sarcina sa apara doar atunci cand este dorita, cand cei doi parteneri considera ca este momentul potrivit.

Lasă un comentariu


65 − 58 =