Certuri comune care apar în sarcină și cum să le depășiți

Hello, fight alert!

Se spune că certurile sunt condimentul oricărei relații. Indiferent de dinamica relației voastre înainte de sarcină, discuțiile în contradictoriu nu reușesc decât să creeze momente tensionate, deloc benefice pentru mamă și bebe. Care sunt cele mai comune subiecte de discuții în contradictoriu și cum le putem depăși? Povestim în cele ce urmează.

Cearta din cauza numelui

Maria! Georgiana! Sophia! Matei! Eric! George!

Decizia asupra numelui copilului poate declanșa o posibilă ceartă în cuplu. E posibil ca tu să vrei un nume mai deosebit, iar partenerul tău să prefere un nume comun, dar care îi este drag.

Cum rezolvăm conflictul?

Nu încerca să-l convingi pe loc sa-și schimbe părerea, pentru că această strategie dă greș în aproape orice situație. Dacă într-adevar ții foarte mult la opinia ta și nu există loc de compromis, încearca să explici acest aspect cu mult calm și să aduci argumente veridice pentru care insiști să vă numiți copilul astfel. Specialiștii în terapie de cuplu vă sfătuiesc să amânați discuția legată de numele copilului până când veți reuși să o abordați calm și cu răbdare. Fiecare dintre voi ar trebui să aducă argumente solide pentru care insistă ca bebelușul să poarte un anumit nume, dar trebuie să fiți deschiși și la compromis. Decizia corectă în privința numelui celui mic trebuie luată de amândoi.

TIP: Puneți-i două sau chiar trei (de ce nu?) nume!

Cearta egoiștilor

Faptul că numai unul dintre voi (tu) știe și simte exact ce înseamnă o sarcină, poate să inducă partenerului un sentiment de izolare. La un moment dat pot apărea conflicte, iar el îți poate reproșa că vorbești numai despre sarcina și nimic altceva.

Cum rezolvăm conflictul?

Fă-ți câteva prietene care sunt și ele însărcinate și împărtașiți (desigur, nu la fel și nu în aceeasi măsura în care o faci cu partenerul tău) procesele prin care treci ca femeie în aceasta perioada numită sarcină. Indiferent că vorbim despre glezne umflate, stări de panică sau controale la ginecolog. Specialiștii recomandă viitoarelor mămici să poarte o discuție deschisă cu partenerul lor în care să  asigure acestuia un sentiment de confort și includere. Fă-l să înțeleaga că doar pentru că ești însărcinată, nu înseamnă că el ocupă o poziție neînsemnată în viața ta.

Cearta despre sex în sarcină

Partenerul tău te va găsi mai atrăgătoare ca oricând și va dori să fie intim cu tine, iar tu nu-ți vei dori decât să dormi toată ziua. Apetitul sexual în timpul sarcinii scade fără îndoială, ceea ce poate declanșa o ceartă. Foarte multe femei se consideră neatrăgătoare atunci când sunt însărcinate, factor care poate conduce la scăderea libidoului.

Cum rezolvăm conflictul?

Prin umor. Umorul este, făra îndoială, un medicament. Râdeți împreună despre lucrurile amuzante, neatrăgătoare sau aiurite care se pot întâmpla în timpul sexului.  Această abordare vă va ajuta să vă relaxați și să nu vă mai simtiți presați când discutați despre sex. De asemenea, fii deschisă cu partenerul tău și explică-i că nu este vorba despre faptul ca nu îl mai consideri atrăgator (pentru că nu este adevărat!), ci că pur și simplu treci printr-o serie de schimbări care îți diminuează apetitul sexual!  Găsiți alte modalităti de a vă apropia: sesiune de îmbrațișări pe canapea, poate?

Cearta cauzată de rude

De îndată ce vei rămâne însărcinată, te vei confrunta cu o serie de păreri care mai de care mai variate despre ce ar trebui să faci, ce ar trebui să nu faci, ce să mănânci, ce să nu mănânci, cum sa dormi, cum să nu dormi, și tot așa. Ce te faci însă când aceste păreri vin din partea socrilor sau a rudelor partenerului tău, iar tu nu te simți în totalitate convinsă că sunt cele mai bune păreri, dar nici nu poți să spui nimic? În definitiv, este vorba de familia soțului tău și chiar dacă ai vrea ca el să intervina și să tempereze acest val, nu prea știi cum să pui problema.

Cum rezolvăm conflictul?

Faceți echipă! Tu și partenerul tău sunteți viitorii părinți, așa că în cele din urmă, deciziile parentale vă aparțin în totalitate. Ca în orice război, este important să-ți alegi luptele. Dacă este vorba de un subiect care nu te deranjează foarte tare, poți trece cu vederea.  Dacă însă părerile socrilor intră prea mult în conflict cu ale tale, este necesar să-ți atenționezi partenerul că este timpul să intervină. Desigur, nu trebuie să adopți o atitudine defensivă. Încearcă să înțelegi cum relaționează partenerul tău cu familia lui și exprimă-ți părerea cu grație!

Lasă un comentariu


+ 32 = 40