Decizia potrivită: naștere naturală sau cezariană?
10 iulie 2023Exercițiile Lamaze, pentru o naștere ușoară
10 iulie 2023Nu de puține ori ai auzit vorbindu-se în jurul tău despre ceasul biologic. Este acesta un bau-bau care ajunge să sugrume, în timp, bucuria aniversărilor? Oamenii de știință s-au întrecut în scrieri care să demistifice simțământul femeii ce se teme să își mai numere anii. Multe doamne și domnișoare vorbesc despre vârsta de 30 de ani ca fiind un moment de cotitură, în care se produc schimbări fundamentale. Pentru cine începe să ticăie în delir, totuși, acest ceas și, mai ales, de ce? Până la urmă, ce este ceasul bilogic, mit sau realitate?
Creierul, comandantul suprem
Așa cum nota sciitorul Ionuț Caragea „Trăim vremuri în care ceasul biologic merge perfect, dar busola inimii e mereu dereglată de creier”.
Celulele noastre au un fel de ceas intern care se ghidează după factori precum lumina, întunericul și alte cicluri care determină ritumuri de funcționare. Toate aceste ceasuri biologice sunt coordonate de sincronizatorul principal: creierul uman.
Când vine vorba de ceasul biologic, oamenii se gândesc la acel cronometru legat, mai ales, de potențialul fertil. Există studii medicale potrivit cărora atât ovulele, cât și sperma sunt afectate odată cu înaintarea în vârstă.
Ce le determină pe femei să amâne nașterea primului copil
Poate că, în cele mai multe cazuri, răspunsul ar fi: cariera. Iată, însă, și alte aspecte care pot determina o femeie să amâne nașterea primului copil:
- incapacitatea de a găsi partenerul potrivit;
- lipsa unei locuințe, incertitudine economică;
- uzura relației de dinainte de căsătorie;
- creșterea ratei divorțurilor;
- schimbări ale normelor și valorilor.
Legătura dintre ceasul biologic și anxietate
Oamenii de știință pun fenomenul ceasului biologic pe seama faptului că femeile sunt programate genetic să simtă ce se întâmplă în corpul lor, iar starea de alertă are legătură cu scăderea fertilității. Corpul dă, practic, toate semnalele în ideea reproducerii. Primul semn de scădere a fertilității este micșorarea duratei ciclului menstrual. După vârsta de 30 de ani, corpul tău te anunță că rezerva ovariană se împuținează și scade, totodată, din punct de vedere calitativ.
Ceasul biologic este, de fapt, o metaforă folosită pentru a descrie sentimentul de presiune pe care mulți oameni îl resimt, atunci când nu reușesc să conceapă un copil la anii de vârf ai fertilității. Deși este adevărat că fertilitatea începe să scadă pentru majoritatea oamenilor în jurul vârstei de 35 de ani, poți avea un copil atunci când simți tu că a venit momentul potrivit.
Atenție! Specialiștii sunt de părere că ticăitul ceasului biologic poate deveni o sursă intensă de stres și anxietate.
De ce dă 30-ul startul competiției
Psihologii au evaluat această vârstă ca fiind doar o altă punte între etapele vieții și pun frământările care se nasc mai degrabă pe seama comparațiilor pe care avem tendința să le facem.
Dacă celelalte femei sau prietene din jur și-au întemeiat familii și au deja și copii, toate acestea îți pot hrăni spiritul competitv, până la a-ți intensifica un puternic sentiment de insuficiență.
Presiunile din partea familiei vs. orizonturile proprii
Dacă până pe la 25 de ani atât preocupările tale, cât și ale celor din jur gravitau în jurul absolvirii studiilor și găsirii unui job satisfăcător, vârsta de 30 poate veni cu noi așteptări…nu doar pentru tine, ci pentru toată lumea, în ceea ce te privește.
Psihologii sunt de părere că spiritul în care ai crescut are o influență covârșitoare asupra felului în care vei alege să gestionezi provocările care se ivesc în calea ta. Ești un caz fericit dacă, de pildă, părinții ți-au respectat alegerile și nu te-au zorit la măritiș.
Vorbește cu un specialist: ceasul biologic, mit sau realitate?
Poate că în interiorul tău se dă o luptă, despre care nimeni nu știe nimic. Poate că trăiești într-un plin conflict și nu știi dacă a venit momentul să devii părinte.
Nu ești singura persoană care se confruntă cu asta. Ar putea fi o idee bună să discuți cu persoane demne de încredere, cu care rezonezi. Poți apela inclusiv la un specialist, care să te ajute să iei cea mai bună decizie pentru sănătatea ta fizică și emoțională.
Alegerile tale privind conceperea unui copil sunt o chestiune intima, ai dreptul să acționezi când consideri tu potrivit.
Cum să ne raportăm sănătos la anii care vin
Încă de la naștere, cu fiecare zi ce trece, mai facem un pas către bătrânețe. Dezirabil este să acceptăm semnele timpului, să ne bucurăm de transformările pe care le suportăm atât emotional, cât și fizic și să îmbătrânim frumos.
Trecerea de la o etapă la alta trebuie făcută cu recunoștință, cu acceptare și iubire de sine, cu asumare și autenticitate.
Sursă articol: