Soluții pentru durerile menstruale
24 aprilie 2023Incontinența urinară – o problemă reală și de actualitate, despre care este bine să vorbim
24 aprilie 2023Iată că trăim în vremurile în care un ”hapciu” sau ”sănătate” nu mai sunt niște lucruri firești care nu ne atrag atenția. Suntem asaltați de numărul mare de bolnavi și viețile noastre s-au schimbat considerabil. Un simplu strănut naște suspiciuni pentru cei din jur și poate, chiar și pentru noi. Dacă facem temperatură, ne curge nasul și tușim, nu știm dacă este o simplă răceală, gripă sau COVID-19. Este greu să știm exact ce afecțiune avem pentru că simptomele sunt asemănătoare. De data asta lucrurile sunt mai grave decât în trecut, pentru că în ”schemă” a apărut COVID-19, cu efecte devastatoare în rândul populației. Așadar aceste simptome nu trebuie să rămâne neelucidate. Un diagnostic corect ne ajută să luăm tratamentul corespunzător și să nu ne punem viața în pericol.
Cum poți face diferența dintre răceală și gripă?
Uneori este foarte dificil să faci diferența între gripa și răceala bazându-te doar simptome. Ele sunt boli respiratorii cu simptome asemănătoare, dar sunt cauzate de viruși diferiți.
Diferența cea mai importantă dintre simptomele de răceală și cele de gripă constă în gradul de gravitate. În general, o răceală debutează lent și se agraveze treptat pe parcursul zilelor; simptomele pot să determine o stare generală proastă, însă nu sunt atât de grave încât să afecteze considerabil stilul de viață. Pe de altă parte, gripa afectează pacientul sever și îl face incapabil să își urmeze rutina zilnică. Testele speciale trebuie făcute de obicei în primele câteva zile de simptome și pot confirma dacă o persoană suferă sau nu de gripă.
Care sunt diferențele dintre gripa A și B?
Există trei tipuri principale de gripă: A, B și C. Tipurile A și B sunt asemănătoare, dar gripa B este transmisibilă doar de la om la om.
Tipul A (H1N1) – Cea mai comună formă de gripă, tipul A, se poate răspândi de la animale la oameni și provoacă pandemii. Virusul gripal de tipul A se poate regăsi la animale (păsări sau porci), iar, mai nou, unii cercetători au descoperit virusul și la foci.
Gripa tip A numită şi gripă porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa în aprilie 2009 și până în august 2010, pandemia a provocat între 150.000 și 575.000 de decese în lume.
Simptomele virusului gripal de tip A
La om, simptomele gripei A sunt asemănătoare cu cele ale gripei obişnuite sezoniere, printre care se numără febra în fază iniţială acută, simptome respiratorii (tuse, strănut, mucozităţi nazale) şi stare de disconfort general. Uneori, acestea pot fi însoţite şi de lipsa poftei de mâncare şi/sau de diaree.
Cum se transmite gripa A(H1N1)?
Gripa A(H1N1) se transmite în acelaşi mod ca şi gripa sezonieră, în principal de la om la om atunci când un bolnav de gripă tuşeşte sau strănută. De asemenea, oamenii se pot contamina dacă ating un obiect infectat cu virusul gripei, după care îşi duc mâinile la gură sau la nas. Virusul nu se transmite prin consumul de carne de porc sau de produse derivate.
Tipul B. Similar tipului A, gripa B este, de asemenea, extrem de contagioasă și poate avea efecte periculoase asupra sănătății în cazuri mai severe. Această formă de gripă poate fi răspândită doar de la om la om. Gripa de tip B poate provoca focare sezoniere și poate fi transferată și pe tot parcursul anului. Virusurile gripale de tip B au o evoluție mai lentă decât virusurile gripale de tip A, dar mai rapid decât virusurile gripale de tip C, care sunt cele mai ușoare forme ale gripei.
La nivel global, acest tip de virus cauzează un grad semnificativ de mortalitate, afectând în principal copiii și adolescenții. Pentru că există mai multe tipuri de tulpini virale și deseori apar mutații ale acestora, oamenii pot să se îmbolnăvească de mai multe ori de același tip de gripă. Gripa de tip B este extrem de contagioasă, răspândindu-se foarte ușor.
Simptomele virusului gripal de tip B
Virusul gripal durează 4-5 zile, deși simptomele se pot perpetua până la 2-7 zile. Unele dintre ele pot fi similare răcelii, inclusiv: congestie nazală (apare mai rar în cazul gripei), tuse, rinoree (nas care curge), mâncărime la nivelul ochilor (ochi apoși), durere de gât, oboseală, temperatură corporală redusă.
Cum se transmite gripa B?
Virusul se răspândește atunci când o persoană inhalează secrețiile respiratorii sau atinge obiectele contaminate de o persoană infectată și apoi își atinge nasul, gura sau ochii. Se consideră că o persoană este contagioasă începând de la o zi înainte de apariția simptomelor și până la 5 zile după îmbolnăvirea efectivă. Așadar, este posibilă răspândirea virusului chiar înainte ca persoana infectată să știe de existența acestuia.
Dacă este lăsată netratată sau în cazuri mai severe, gripa de tip B poate duce la: pneumonie, bronşită, insuficiență respiratorie, insuficiență renală, miocardită sau chiar la inflamația inimii.
Tipul C. Acest tip este cea mai ușoară versiune a gripei. Dacă sunteți infectat cu gripa de tip C, simptomele nu vor fi la fel de dăunătoare.
Tratament și prevenție gripă
Testeaza-te acum folosind un test rapid pentru gripa
Chiar dacă există medicamente care ameliorează simptomele, în acest moment nu există nici un tratament pentru combaterea gripei. Este indicat este ca în perioada de convalescență să vă odihniți corespunzător pentru a da organismului ocazia de a se reface. De asemenea, trebuie să beți multe lichide (de preferat calde) care să prevină deshidratarea. Este important să evitați să ieșiți în colectivitate.
Coronavirus şi infecţia COVID-19
COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Simptomele infecției COVID-19
Cele mai frecvent întâlnite simptome sunt: febra, oboseala, tusea uscată, dureri musculare, durere de cap sau de gât, precum și pierderea gustului și a mirosului. În anumite cazuri pot să apară: congestie nazală și simptome gastrointestinale (diaree, greață, vărsături, disconfort abdominal). De obicei, simptomele sunt ușoare și aproximativ 80% dintre persoanele afectate nu dezvoltă niciun fel de simptom și se recuperează fără tratament special.
Cum se transmite COVID-19 ?
Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alte persoane care au deja virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreţii. Aceste secreții sunt picături mici care sunt eliminate atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Picăturile se aşează pe toate suprafețele înconjurătoare. Alte persoane contactează virusul atingând suprafețele contaminate și apoi își ating gura, nasul sau ochii. Oamenii se pot îmbolnăvi de coronavirus și dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată atunci când tuşeşte sau strănută.
Tratament și prevenție
În general, recomandările de îngrijire a pacienților diferă în funcție de formele de manifestare a bolii: pentru pacienții care au simptomatologie ușoară, pentru pacienții care necesită spitalizare și pentru pacienții care prezintă complicații ale bolii.
Specialiștii în sănătate încă studiază virusul COVID-19 pentru a înțelege mai bine severitatea lui. Cele mai importante măsuri de precauție atât pentru gripă cât și pentru coronavirus sunt:
- Spălarea frecventă a mâinilor (timp de minim 20 de secunde)
- Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii
- Acoperirea gurii când tușim cu șervețelul/cotul
- Izolarea la domiciliu în caz de boală
Testarea este cea mai potrivită modalitate de a afla dacă te-ai îmbolnăvit de Covid-19 sau de gripă.