Călătoriile în sarcină: ce trebuie să faci pentru siguranța ta
14 iunie 2023De ce este important să știi când ești la ovulație
14 iunie 2023Dieta fiecărei persoane poate arăta diferit, în funcție de preferințele culinare. Este util să știi ce alimente să eviți când vrei să rămâi însărcinată, astfel încât să-ți protejezi sănătatea și să-ți sporești fertilitatea.
Află cu Barza ce alimente să elimini din lista zilnică de cumpărături atunci când dorești să vină bebe. Dacă unele dintre acestea se află printre preferatele tale, consumă-le cu moderație pentru a concepe fără probleme!
Cofeina
Unele studii au demonstrat că mai multe cești de cafea pe zi pot influența negativ ovulația. Cofeina este un diuretic (favorizează deshidratarea) și poate împiedica, astfel, umezirea membranelor, afectând consistența mucusului cervical.
The American College of Obstetricians and Gynecologists le recomandă femeilor care doresc să aibă un bebeluș să limiteze aportul general de cofeină, acordând atenție nu numai consumului de cafea, ci și consumului de băuturi energizante, ceaiuri sau chiar ciocolată.
Alcoolul
Alcoolul cauzează deshidratare în organism, dar a mai fost asociat, totodată, și cu scăderea fertilității, atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. Un studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health a confirmat că alcoolul poate afecta sănătatea spermei și poate avea efecte negative și asupra fătului.
Băuturile carbogazoase și îndulcitorii artificiali
Îți poți oferi câte un moment de răsfăț, dar trebuie să ai în vedere faptul că un consum mare de dulciuri procesate a fost asociat cu scăderea fertilității. Nu înlocui zahărul cu alți îndulcitori artificiali, pentru că aceștia creează un răspuns de cortizol, inhibând ovulația.
Dacă ai poftă de produse dulci, poți opta pentru îndulcitori sănătoși și cu mai puține calorii, cum ar fi siropul de agave, mierea, siropul de arțar sau stevia.
Soia procesată
Un studiu din Journal of Nutrition a demonstrat că funcția ovariană poate fi afectată de dietele bogate în soia procesată. O cantitate mare de izolat de proteină din soia are proprietăți de imitare a estrogenului, ceea ce poate perturba echilibrul hormonal.
Consumul nu este recomandat nici în cazul partenerului, pentru că îi poate influența acestuia nivelul de testosteron. Produse ca edamame, tempeh, pasta miso sau natto trebuie să fie consumate cu moderație. Soia în forma sa naturală, așa cum este consumată în bucătăria unor țări precum Japonia și China, este chiar sănătoasă pentru organism.
Carnea de pește cu un nivel ridicat de mercur
Evită carnea peștilor precum rechinul, peștele-spadă, macroul rege, dar și pe cea a unor specii de ton. Acestea au niveluri mai ridicate de mercur. Mercurul contribuie la scăderea fertilității, dar poate afecta și sistemul nervos al fătului.
Grăsimile trans
Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi modificate chimic. Acestea se găsesc în produsele alimentare procesate (produsele de patiserie, fast-food). Consumă cât mai puține astfel de alimente.
Produse obținute din lapte nepasteurizat
Dacă vei consuma lactate obținute din lapte nepasteurizat, există riscul să contractezi listeria – o bacterie care cauzează afecțiuni fatale bebelușului.
Carnea nepreparată
Nu consuma carne crudă sau prea putin preparată (în sânge), deoarece există riscul infectării cu toxoplasmă. Acest parazit poate cauza avortul sau poate duce la decesul bebelușului la naștere.
Carnea care nu este gătită termic crește, de asemenea, riscul de toxiinfecție alimentară prin contractarea Salmonellei.
Suplimente de vitamina A
Excesul de vitamina A (hipervitaminoza A) poate influența în mod negativ atât starea ta de sănătate, cât și starea de sănătate a fătului. Printre efectele adverse ale consumului crescut se numără:
- pierderea în greutate și anorexia;
- greață;
- sângerări gingivale;
- vărsături;
- stări de leșin;
- iritabilitate;
- stomatită;
- uscarea pielii;
- dureri osoase și articulare;
- tulburări de vedere;
- hipertensiune;
- alopecie.
Alimente care declanșează alergii
În pregătirea ta pentru obținerea unei sarcini e indicat să fii atentă la alimentele recunoscute pentru declanșarea frecventă a alergiilor: lapte, soia, ouă, grâu, roșii, căpșuni, alune, nuci, susan, pește și crustacee.
Dacă suspectezi că ai fi putut dezvolta o alergie, Testul rapid pentru alergii îți poate fi de mare ajutor. Acest tip de test imunologic detectează, într-o picătură de sânge, nivelurile Imunoglobulinei E (IgE). Persoanele care prezintă diverse sensibilități alergice au niveluri foarte mari de anticorpi IgE.
În cazul determinării unui nivel crescut al IgE, următorul pas este să te adresezi medicului specialist.
Totodată, dacă suferi de intoleranțe, boli autoimune sau astm bronșic, e necesar să repecți indicațiile recomandate de medicul tău.
Am pregătit pentru tine și un articol despre ce alimente să consumi când dorești să rămâi însărcinată, pentru a-ți crește șansele de a-ți strânge mai repede puiul la piept.