Anemia în sarcină: cum te testezi rapid, la domiciliu
13 iunie 2023Ce alimente să eviți când vrei să rămâi însărcinată
14 iunie 2023Dacă îți dorești să călătorești, cea mai bună etapă a sarcinii este al doilea trimestru. Atunci, burtica ta, încă în creștere, îți va permite să te simți destul de confortabil. De obicei, călătoriile sunt contraindicate doar în cazurile în care apar probleme în sarcină. Dacă sarcina decurge normal și ai discutat cu medicul despre vacanță, iată ce trebuie să ai în vedere pentru siguranța ta și a bebelușului.
Călătoria cu mașina în timpul sarcinii
Sarcina este o etapă extrem de importantă și protejarea ei este primordială încă din primul moment. Un mit care circulă printre mămici este acela că purtarea centurii de siguranță ar putea dăuna copilului. În realitate, este vorba doar despre a o potrivi corect, așa încât aceasta să nu preseze foarte tare burta.
În continuare, poți afla alte câteva sfaturi utile pentru o călătorie de care să te bucuri din plin, fără griji:
- dacă parcurgi un drum lung cu mașina, e bine să ai opriri dese (la fiecare 30 de minute), să cobori și să faci câțiva pași, pentru a-ți dezmorți corpul;
- poartă ciorapi compresivi (împiedică hipertensiunea venoasă și îmbunătățesc microcirculația);
- dacă nu ești tu la volan, poți face în timpul drumului exerciții care ajută la circulația sângelui (rotirea și îndoirea brațelor, mișcarea degetelor de la picioare);
- amețelile în sarcină sunt frecvente, așa că este indicat să-ți oxigenezi creierul constant în timpul petrecut în mașină (asigură-te că ai aer curat);
- dacă ai de parcurs o distanță mai lungă, tu și partenerul tău puteți șofa cu rândul, pentru a evita producerea unui accident rutier pe fondul oboselii;
- evită mesele copioase și întreabă-ți medicul ce îți poate recomanda pentru reducerea stării de rău în cazul mersului cu mașina;
- nu pleca în vacanțe fără o asigurare medicală de călătorie (polița va acoperi îngrijirea legată de sarcină, travaliu și naștere prematură).
Zborul cu avionul în timpul sarcinii
Zborul nu este periculos dacă ai primit acordul medicului tău înainte pentru o călătorie aeriană.
Șansa de a intra în travaliu este în mod natural mai mare după 37 de săptămâni. De aceea, unele companii aeriene nu vă vor permite să vă îmbarcați și să zburați spre sfârșitul sarcinii.
Pe timpul sarcinii, nu este recomandat să călătorești în părți ale lumii unde vei fi predispusă malariei sau virusul Zika. Poți contracta virusul Zika dacă vei alege destinații precum:America de Sud și Centrală, Caraibe, Insulele Pacificului, Africa, Asia.
Dacă totuși alegi o destinație exotică, discută cu medicul tău despre vaccinurile pe care vei fi nevoită să le faci înainte de a ajunge acolo.
Navigarea pe timpul sarcinii
Companiile de feriboturi funcționează după regulamente proprii și pot refuza să transporte femeile gravide, în cazul sarcinilor de peste 32 de săptămâni. Verifică, întotdeauna, politica respectivei companii înainte de a rezerva.
Pentru excursii mai lungi cu barca, cum sunt croazierele, informează-te dacă există un medic la bord, în caz de urgență.
Asigură-te că hrana și apa sunt sigure pentru consum
Este important să te hidratezi și să consumi alimente naturale, care să îți asigure energie pentru plimbările pe care le ai în plan. Trebuie, de asemenea, să ai grijă să eviți tulburările digestive, cum ar fi diareea. Verifică întotdeauna dacă apa de la robinet este potabilă. Dacă ai îndoieli, alege să bei apă îmbuteliată, pentru siguranța ta și a bebelușului tău.
În caz că te confrunți cu probleme de sănătate, adresează-te imediat celui mai apropiat medic. Nu lua medicamente fără să ceri părerea specialistului. Unele medicamente pentru tratarea tulburărilor de stomac nu sunt compatibile cu sarcina.