Bicarbonatul de sodiu – soluţia naturală pentru păstrarea igienei intime

servetele-intime-bicarbonat-sodiu

Bicarbonatul de sodiu, un produs banal, folosit în special în bucătărie, poate ameliora o mulţime de afecţiuni cotidiene. Este şi cazul celor ale zonei intime feminine.

Există o multitudine de produse pentru igiena intimă care promit o curăţare vaginală eficientă şi sănătoasă. Dar, înainte de a alege vreunul dintre ele, gândeşte-te că majoritate produselor de acest tip conţin foarte multe chimicale ce pot determina modificări la nivelul pH-ului vaginal. În schimb, îţi poţi face singură o soluţie pentru igiena vaginală şi, crede-ne, nu e greu deloc. Deci, dacă ai în bucătărie acest ingredient minune, nu ezita să-l foloseşti. Te va ajuta să combaţi infecţiile vaginale şi să îndepărtezi mirosurile neplăcute ale zonei intime.

 bicarbonatul de sodiu

De ce să alegi bicarbonatul de sodiu

pH-ul unui vagin sănătos este uşor acid, situându-se între 3,5 şi 4,5.  Dacă valoarea pH-ului vaginal se modifică, apar şi problemele.

Iată câteva dintre consecinţele modificării pH-ului vaginal:

  • infecţii micotice (candidoză)
  • secreţie vaginală în exces
  • miros neplăcut
  • mâncărime
  • dureri în timpul actului sexual

În aceste cazuri, utilizarea bicarbonatului de sodiu în curăţarea zonei intime ajută la restabilirea pH-ului. Bicarbonatul este alcalin şi neutralizează produşii acizi, aducând pH-ul vaginal la un nivel optim.

Cum se poate utiliza

Spălarea zonei vaginale

Amestecă două linguriţe de bicarbonat într-o cană cu apă călduţă. Foloseşte această soluţie pentru a spăla întreaga zonă intimă, mai ales vulva şi intrarea în vagin. La final, spală încă o dată cu apă obişnuită şi şterge cu un prosop curat. Nu pune o cantitate excesivă de bicarbonat, deoarece o soluţie prea alcalină poate usca zona intimă.

Foloseşte-l ca sare de baie

Adaugă o jumatate de ceaşcă de bicarbonat la un lighean cu apă călduţă. Toarnă această soluţie în cada umplută pe sfert cu apă şi stai aşezată timp de 20 de minute. La final, curăţă soluţia cu apă şi şterge-te cu un prosop curat.

Când ar trebui să foloseşti soluţia de bicarbonat pentru igiena intimă:

După menstruaţie

Sângele menstrual are un pH de 7,5, ceea ce face ca după încetarea menstruaţiei mucoasa vaginală să fie uscată şi să apară mâncărimile.

Înainte şi după sex

Sperma este alcalină, având un pH de 7,1 – 8, şi îl poate modifica pe cel vaginal.

După utlizarea gelurilor lubrifiante parfumate

În cele mai multe cazuri, gelurile lubrifiante au un pH de 8, ceea ce determină în final uscăciunea mucoasei vaginale. Aşa că, după o noapte fierbinte, foloseşte o soluţie de bicarbonat pentru a restabili pH-ul natural.

Fluctuaţii hormonale

Aşa cum se întâmplă în cazul menopauzei, sarcinii sau al altor situații care pot determina dezechilibrul florei vaginale şi modificarea pH-ului. În asemenea cazuri, utilizarea bicarbonatului pentru igiena intimă este soluţia cea mai la îndemână.

Mirosuri neplăcute şi mâncărimi vaginale

De cele mai multe ori, aceste simptome indică o infecţie vaginală, iar aceasta se poate trata natural cu bicarbonat de sodiu.

Totuşi, nu trebuie să te bazezi întotdeauna pe soluţia de bicarbonat, deoarece anumite afecţiuni ginecologice necesită consultarea unui specialist. Dacă simptomele (mâncărime, miros neplăcut, secreţie vaginală excesivă) nu dispar după două săptămâni de la utilizarea acestui remediu, apelează ginecolog.

Atunci când nu eşti în intimitatea căminului tău şi nu îţi poţi prepara soluţia minune, fie că eşti în vacanţă sau la birou, poţi apela cu încredere la şerveţelele intime impregnate cu bicarbonat de sodiu. Acestea asigură o igienă intimă corespunzătoare şi elimină disconfortul și mirosurilor neplăcute, iar tu te vei bucura de o senzaţie de prospeţime a zonei intime. Șerveţelele intime cu soluţie de bicarbonat de sodiu sunt concepute după rețeta recomandată de medicii ginecologi și  testate dermatologic, pentru a le putea folosi de câte ori ai nevoie.

5 Comentarii pentru “Bicarbonatul de sodiu – soluţia naturală pentru păstrarea igienei intime”

Lasă un comentariu