![](https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2023/04/Te-simti-pregatita-pentru-un-copil_Barza-2048x12242-1-150x150.jpg)
Te simți pregătită pentru un copil?
27 aprilie 2023![Sfaturi pentru diminuarea grețurilor matinale](https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2023/04/sfaturi-pentru-diminuare-greturi-matinale-150x150.jpg)
Cele mai bune sfaturi pentru diminuarea grețurilor matinale
27 aprilie 2023![](https://testulbarza.ro/wp-content/uploads/2023/04/Am-voie-sa-merg-la-dentist-in-sarcina-874x580.png)
Îngrijirea dentară necesită o atenție deosebită și în perioada sarcinii. Dacă în mod normal mersul la dentist intră în categoria controalelor periodice, în timpul gravidității, vizita la stomatolog ridică unele semne de întrebare. Dacă ești în punctul în care nu găsești un răspuns clar atunci când te întrebi „Am voie să merg la dentist în timpul sarcinii?”, Barza îți oferă toate informațiile necesare. Află tot ce trebuie să știi despre mersul la dentist pe durata sarcinii!
Da, este permis să mergi la stomatolog când ești însărcinată
În general, este sigur să mergi la dentist în timpul sarcinii. Este important să menții o igienă orală bună și să îți păstrezi sănătatea orală pe durata sarcinii. Ține cont că problemele dentare netratate pot afecta atât sănătatea ta, cât și dezvoltarea fătului. Află mai multe despre riscurile și complicațiile care pot apărea, în cazul neadministrării unui tratament stomatologic adecvat!
Aparatura ultimilor ani a scăzut considerabil riscul în cazul procedurilor dentare, de aceea nu trebuie să-ți fie teamă să treci pragul cabinetului stomatologic.
Există, însă, câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare, atunci când mergi la stomatolog în timpul sarcinii! Iată ce ai de făcut!
Informează-ți stomatologul despre sarcină
Asigură-te că îi dai stomatologul cât mai multe informații. În funcție de stadiul sarcinii, dar și de problemele existente, medicul poate ajusta planul de tratament pentru siguranța ta și a fătului.
O discuție deschisă cu dentistul tău cu privire la medicamentația folosită, precum și tabieturile de îngrijire dentară, va fi întotdeauna binevenită. Specialistul va evalua starea ta de sănătate (dentară) și va efectua doar acele proceduri care sunt perfect sigure pentru tine și bebelușul tău.
Evită radiografiile dentare în primele trei luni de sarcină
Este recomandat să eviți radiografiile dentare în primele trei luni de sarcină, dacă nu sunt absolut necesare. Efectuarea radiografiilor dentare se recomandă a fi amânată până după naștere.
Dacă există urgența efectuării unor radiografii, acestea se pot realiza în perioada sensibilă doar în caz de urgență, cu protecția abdomenului viitoarei mămici. În prezent, aparatele de radiografie emit o doză de radiații mult mai scăzută față de cele de acum câteva decenii fiind, așadar, sigure.
Există unele proceduri care se recomandă a fi amânate până la încheierea sarcinii.
Anesteziile nu se vor face niciodată cu substanțe care conțin adrenalină, deoarece pot produce contracții dăunătoare fătului.
De asemenea, extracțiile dentare se evită pe cât posibil atât în primul trimestru, cât și în ultima lună de sarcină.
Discută cu specialiștii despre problemele tale
Fiecare sarcină și fiecare persoană sunt unice. Dacă ai anumite afecțiuni medicale sau probleme dentare specifice, adresează-te stomatologului tău, dar și medicului obstetrician.
Folosirea anumitor analgezice și medicamente anestezice în timpul procedurilor dentare necesită acordul obstetricianului. Astfel, te asiguri că urmezi cel mai bun plan de tratament, primind o îngrijire adaptată perioadei de graviditate!
Adfă mai multe informații pe subiect din articolul Riscurile și complicațiile dentare în sarcină.