De ce nu vine bebe?
24 aprilie 2023Cum te ocupi de îngrijirea nou-născutului dacă ai coronavirus
24 aprilie 2023Momentul în care îți propui să rămâi însărcinată este și momentul optim în care să te concentrezi asupra implementării obiceiurilor sănătoase de a te hrăni. E important să știi că stilul de viață, alimentația, vârsta, greutatea, fumatul, stresul, condiția genetică, poluarea – această combinație de factori are un impact major asupra fertilității și, implicit, asupra șanselor tale de a rămâne însărcinată.
Află cu Barza ce alimente te pot ajuta să vezi curând cele două liniuțe care îl anunță pe bebe!
5 categorii de alimente de inclus în dietă când dorești să rămâi însărcinată
Fructe și legume
Fructele bogate în antioxidanți, recomandate de nutriționiști, sunt:
- fructele de pădure (bogate în vitamina C și acid folic);
- zmeura;
- afinele;
- căpșunile;
- citricele;
- merele;
- vișinele.
Pentru sporirea fertilității mai sunt recomandate și fructele goji.
Pentru creșterea calității ovulelor, e indicat să consumi kale, pepene verde, spanac și sparanghel. De asemenea, e foarte bine să consume legume bogate în vitamina C, precum tomatele, salata, broccoli și varza.
Cartofii dulci sunt și ei recomandați, pentru că sunt bogați în beta caroten, un compus vegetal care este transformat în vitamina A în corpul nostru.
NOTĂ: Este recomandat să consumi cinci portii pe zi, două de fructe si trei de legume. Fructele si legumele trebuie să fie bine spălate, pentru a îndepărta pământul de pe ele și pentru a evita transmiterea toxoplasmozei.
Grăsimi sănătoase
Alimentele care pot ajuta la reducerea inflamației din organism, la reglarea ovulației, dar și la sporirea fertilității sunt:
- nucile;
- avocado;
- uleiul de măsline;
- uleiul de sâmburi de struguri.
Carbohidrați complecși
Pentru unele persoane, în special pentru cele cu tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, poate fi recomandată reducerea consumului de gluten. S-a demonstrat că glutenul creează un răspuns inflamator în organism, care crește proteina C reactivă și trimite semnale că nu este un moment ideal pentru a concepe.
Dacă nu ai restricții alimentare, este recomandat să integrezi în dietă orez brun, quinoa, hrișcă, năut, fasole, cereale integrale.
Proteine
Găsești surse excelente de proteină, zinc și fier în cărnuri precum:
- pui;
- curcan;
- porc;
- miel;
- vită.
Sursele de proteine din pește sunt, de asemenea, opțiuni nutritive care ar trebui să fie incluse în dieta ta. În funcție de preferințe, poți alege:
- peștii de apă rece, precum somonul;
- tonul ușor conservat;
- sardinele (sunt surse excelente de acizi grași omega-3 și ajută la dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului, reducând riscul nașterii lui premature).
Oul reprezintă o altă sursă puternică de proteine, deoarece gălbenușul este bogat în proteine și colină – o vitamină care ajută la dezvoltarea creierului fătului.
Atunci când alegi alimente care sporesc fertilitatea, poți opta și pentru proteine vegetale (organismul le poate obține din fasole, nuci, semințe și tofu). Ele au grăsimi sănătoase, dar și un conținut relativ scăzut de calorii, ceea ce poate fi de ajutor pentru sarcină, mai ales dacă ți-a fost recomandată scăderea în greutate înainte de concepție.
Lactate
Lactatele conțin calciu și sunt benefice pentru dezvoltarea oaselor. Dacă nu ai intoleranță la lactoză, este indicat să consumi lapte, brânzeturi (de preferat, preparate în casă) și alte produse lactate bogate în grăsimi. Iaurtul, de pildă, este bogat în probiotice și are beneficii chiar și în sarcină. În plus, ajută la îmbunătățirea metabolismului și reduce riscul de naștere prematură.
O dietă echilibrată, dar și suplimente alimentare precum Zinc, Vitamina E și Fier te pot ajuta să rămâi însărcinată, prin îmbunătățirea funcției ovulatorii.
Pentru a-ți spori, însă, șansele obținerii unei sarcini, pe lângă o alimentație adecvată, poți folosi cu încredere Testul de ovulație. Autotestul depistează rapid în urină prezența hormonului luteinizat (LH), care este eliberat în cantitate foarte mare, imediat înaintea ovulației.