Alimente și metode care te pot ajuta să rămâi însărcinată mai repede

Există acel moment în viața oricărei femei, când își dorește un copil. Chiar dacă întregul proces de a rămâne însărcinată pare simplu, sunt foarte mulți factori care te pot influența direct și indirect. Stilul de viață, vârsta, greutatea (subponderabilitatea sau supraponderabilitatea), fumatul, stresul, condiția genetică, poluarea – toată această combinație de factori fizici și de mediu au un impact mare asupra fertilității și implicit asupra șanselor de a rămâne însărcinată.

Din ce în ce mai multe femei aleg să devină mame în jurul vârstei de 30 de ani sau 40 de ani, deoarece vor mai întâi să atingă acea stabilitate: carieră, găsirea partenerului perfect.

Înainte de a-ți spune ce poți face ca să rămâi însărcinată mai repede, trebuie să știi câteva lucruri:

  • O femeie se naște cu 1 până la 2 milioane de ovule, pe care le va avea toată viața. Numărul acestora nu va crește;
  • Până la prima menstruație va rămâne cu 300,000 de ovule, calitatea ovocitelor fiind determinată de vârsta femeii;
  • O femeie sub 25 de ani are 96% șanse de a rămâne însărcinată, dacă va încerca în fiecare lună;
  • La 35 de ani, va avea 78% șanse de a rămâne însărcinată într-un an;
  • După vârsta de 35 de ani, fertilitatea unei femei este mai redusă, motivul cel mai frecvent fiind calitatea scăzută a ovulelor.

Așadar, dacă ai peste 30 de ani, probabilitatea în fiecare lună de a rămâne însărcinată este de 15-20%. Totuși, există sfaturi pe care specialiștii ni le recomandă și pe care le împărtășim cu tine pentru a-ți mări șansele de a deveni mamă.

Află când este perioada de ovulație

Ce este ovulația?

În fiecare lună, corpul nostru trece printr-o serie de modificări hormonale, care fac ca un ovul imatur să crească și să se maturizeze. Acest proces durează în medie aproximativ două săptămâni, începând cu perioada menstruală, care este diferită în funcție de fiecare femeie.

Odată ce ovulul este matur, este eliberat din ovar într-un proces cunoscut sub numele de ovulație. Ovulul se deplasează apoi în tubul uterin spre uter, unde poate fi fecundat într-o perioadă de 6 până la 24 de ore. Dacă ovulul este fertilizat de un spermatozoid în acest interval de timp, acesta va continua să călătorească în jos spre uter. Apoi se va implanta în mucoasa uterului.

Unul dintre secrete este să faci sex în zilele de dinainte și în timpul ovulației. În acest fel, spermatozoizii se află în trompele uterine atunci când ovulul este eliberat. Acest lucru facilitează producerea fertilizării. Spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproducător feminin până la patru sau cinci zile.

Ce este testul de ovulație?

Testul de ovulație este similar cu testul de sarcină. Este un test rapid, care depistează prezența hormonului luteinizant (LH) în urină. LH este un hormon produs de hipofiză, care are forma unei boabe de mazare și care este situată la baza creierului. La femei, acest hormon este asociat cu ovulația, iar la bărbați cu producția de testosteron.

Dacă vrei să afli care este cea mai bună perioadă în care poți rămâne însărcinată, atunci acesta este testul potrivit.

Înainte de a folosi testul de ovulație trebuie să stabilești data de începere a testării. Pentru acest lucru e nevoie să știi care este durata normală a ciclului tău menstrual.

Aceasta se calculează din prima zi de menstruație până în ultima zi dinaintea următoarei menstruații. În cazul în care ciclul tău menstrual nu este regulat, iei în calcul cel mai scurt ciclu din ultimele 3 luni.
Mai multe detalii despre instrucțiunile de folosire, le poți găsi aici.

De asemenea, pe site-ul nostru poți găsi și un calculator de ovulație pe care l-am pus la dispoziția ta pentru a afla care este cea mai bună perioadă de concepere.

Măsoară temperatura bazală a corpului

Monitorizarea temperaturii bazale se face întotdeauna dimineața înainte de a te ridica din pat, însă, spre deosebire de credința populară, acest lucru nu este cel mai eficient mod de a planifica un moment de intimitate cu partenerul tău pentru a putea rămâne însărcinată.

Este adevărat că fertilitatea este mai ridicată în zilele anterioare ovulației și în ziua în care are loc aceasta. Însă modificarea temperaturii bazale nu poate prezice ovulația, ci doar poate spune când a avut loc (după 12 sau 24 de ore). Măsurarea temperaturii regulat, timp de câteva luni, îți poate oferi o imagine de ansamblu când este cel mai potrivit moment în care ovulezi. Temperatura normală a unei femei care nu ovulează este cuprinsă între 35.5 și 37.2 grade Celsius. După eliberarea ovulului, temperatura crește cu aproximativ jumătate de grad la aproape toate femeile.

Consumă alimentele potrivite

Alimentația, suplimentele alimentare și o dietă echilibrată te pot ajuta să rămâi însărcinată prin îmbunătățirea fucției ovulatorii. Este ceva ce putem controla, spre deosebire de condiția genetică. În acest sens, un studiu al Harvard Medical School ne oferă câteva informații prețioase. Pentru a rămâne însărcinată, ai nevoie de vitamine și nutrienți care au efecte pozitive asupra fertilității:

  • Fructe și legume proaspete, care ar trebui să constituie jumatate de farfurie pe zi, la fiecare masă;
  • Grăsimi sănătoase pe care le poți lua din nuci, avocado, ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri etc;
  • Proteine din carne slabă, pe care le găsești în carnea de pui, curcan, porc și vită;
  • Acizii grași Omega-3 din somon, ton și sardine;
  • Ouă, care sunt o sursă importante de proteine și colină, o vitamina care ajută la dezvoltarea funcției creierului bebelușilor
  • Zincul, cunoscut ca un regulator esential al dezvoltării ovulelor
  • Vitamina E, care este un antioxidant puternic și sporește fertilitatea în cazul femeilor și barbaților
  • Fierul, un mineral cu rol important în formarea globulelor roșii și care are impact asupra fertilității

Corp sănătos înseamnă o sarcină sănătoasă

Un corp sănătos înseamnă și o sarcina sănătoasă. Este indicat să faci mișcare înainte de a rămâne însărcinată, dar și în timpul sarcinii. Exercițiile fizice ajută la reglarea zahărului din sânge și este un mod bun de a scăpa de stresul cotidian. Înotul, mersul pe bicicletă, o plimbare de 30 de minute, toate te pot ajuta să rămâi mai repede însărcinată, deoarece vei fi mult mai relaxată. Un stil de viață sănătos și prielnic concepției, mai include:

  • menținerea unei greutăți ideale
  • eliminarea alcoolului
  • renunțarea la fumat, dacă fumezi
  • reducerea consumului de cofeină

Majoritatea femeilor vor rămâne însărcinate în decurs de un an de la încercarea activă de a rămâne însărcinate. Dacă ai sub 35 de ani și nu ai reușit să rămâi însărcinată în decurs de un an, îți recomandăm să faci un test de fertilitate, atât tu, cât și partenerul tău. Este un test rapid, care te poate ajuta în luarea unei decizii corecte. Acesta determină nivelul de FSH (hormonul de stimulare foliculară). FSH este asociat cu scăderea nivelului de estrogen şi cu fertilitatea scăzută sau stadiile menopauzei. Declinul funcţiei ovariere este una dintre posibilele cauze ale fertilităţii scăzute.

Știm că încercarea de a rămâne însărcinată poate fi o provocare, atunci când nu apare imediat. Însă e important să ai răbdare, deoarece este un proces natural, complex, care ia timp. Noi am fost și suntem alături de tine cu cele mai bune și noi metode de a deveni mamă. Zâmbește și bucură-te de fiecare zi. Este un sfat care îți va crește șansele să îți vezi visul realitate – acela de a deveni mamă.

Lasă un comentariu


54 + = 62