Alcoolul, un risc major pentru adolescente

Barza - Alcoolul, un risc major pentru adolescente

Ce-i mult, strica. O stim cu totii. De la tabiet la viciu e doar un pas. Iar micile placeri ale vietii pot provoca usor dependenta.

De exemplu, alcoolul. Vinul bate de multe ori ceaiul, shot-urile sunt folosite ca infuzii de buna dispozitie, iar berea si cocktailurile alcoolice sunt mai tentante decat fresh-urile de fructe. Toate seduc simturile si cuceresc mintile prin felurite culori si arome ispititoare.

Ce risc implica alcoolul pentru adolescente?

Consumat inca din adolescenta si pana la prima sarcina, alcoolul creste considerabil riscul de a dezvolta cancer de san. Conform unui studiu publicat in The Journal of the National Cancer Institute, acest risc creste chiar si in urma unui consum aparent inofensiv. Este suficient un singur pahar de alcool pe zi, indiferent ca este vorba de vin, bere sau alte licori bahice cu mai multe grade.

Un detaliu important si ingrijorator este acela ca la studiu au participat mame fara cazuri de cancer in familie. Singurul factor de risc pe care il aveau in comun a fost consumul de alcool in anii de adolescenta.

Cat de mare este acest risc?

La cercetare au luat parte peste 90.000 de mame, in decurs de doua decenii. S-a descoperit ca riscul de a se imbolnavi de cancer mamar este mai ridicat in cazul tinerelor care consuma alcool din adolescenta si pana raman insarcinate. S-a constat ca alcoolul creste probabilitatea de a dezvolta inclusiv forme benigne proliferative ale afectiunii la sani. Acestea se pot transforma ulterior in tumori agresive.

Potrivit doctorilor care au coordonat studiul, riscul de a dezvolta cancer la san creste in astfel de cazuri cu 13%. Mai exact, o cantitate de alcool de “numai” un pahar pe zi poate creste cu 15% riscul de a dezvolta forme benigne proliferative de cancer la san, iar tumorile benigne pot creste cu pana la 500% riscul de a dezvolta tumori maligne.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au evaluat consumul de alcool tinand cont inclusiv de cantitati. Conform datelor, a rezultat ca aproape 4% dintre femei obisnuiau sa bea alcool in cantitati moderate spre mari, iar 20% au spus ca nu au consumat deloc bauturi alcoolice pana la prima sarcina. Cele mai multe dintre femei consumau ocazional. La incheierea cercetarilor, peste 1600 dintre femeile participante la studiu dezvoltasera cancer la san.

Care este concluzia?

O singura bautura alcoolica pe zi poate pune sanatatea in pericol. Astfel, consumul constant de alcool, incepand din adolescenta, poate avea urmari nefaste mai tarziu. Bucuria momentelor importante in viata, precum prima sarcina, poate poate fi rapita de vestea cumplita a unui cancer de san.

Traieste clipa. Dar nu cu orice risc!

Lasă un comentariu


50 − 43 =