Alăptarea și îngrijirea nou-născutului când mama are COVID-19

Alăptarea și îngrijirea noului-născut reprezintă una dintre cele mai frumoase și totodată provocatoare perioade din viața fiecărei femei. Beneficiile alăptării asupra sănătății mamei și copilului sunt bine cunoscute. Laptele matern oferă nutriția optimă pentru bebeluș, având proprietăți imunologice și antiinflamatorii de neegalat, care protejează atât mama, cât și copilul împotriva multor boli.

În această perioadă pandemică, există numeroase întrebări legate de transmiterea COVID-19 sugarului prin laptele matern. De aceea, am adunat cele mai importante studii și cercetări pentru a vedea care este răspunsul corect.

Beneficiile alăptării pentru bebelușul tău

Laptele matern este echilibrat în nutrienți și conține carbohidrați, proteine, lipide, enzime digestive, vitamine, minerale, imunoglobuline. În plus, este ușor de digerat, nu provoacă constipație și bineînțeles, este disponibil oricând.

Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului la sân timp de 6 luni și chiar continuarea ei chiar și după introducerea alimentelor solide, până la vârsta de cel puțin 1 an. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la vârsta de 2 ani sau mai mult, deoarece beneficiile pe termen lung sunt de necontestat.

Laptele matern îți protejează bebelușul împotriva alergiilor și a diverselor boli, cum ar fi diabetul. Dar îl mai protejează de obezitate și infecții. De exemplu, infecția acută a urechii, numită și otită medie acută, este cu 100% mai mare în rândul sugarilor hrăniți exclusiv cu lapte praf, decât la cei care sunt alăptați exclusiv la sân în primele 6 luni.

Nevoile bebelușului sunt întotdeauna satisfăcute deoarece laptele matern se schimbă în mod constant în volum și în compoziție în funcție de momentul zilei, frecvența alăptării și vârsta sugarului, permițând astfel o dezvoltare sănătoasă. Pe termen lung, toți bebelușii alăptați obțin astfel un scor mai mare la testele IQ.

Beneficiile alăptării pentru mame

Mamele care alăptează, experimentează un sentiment unic de apropiere și intimitate cu bebelușul. Atunci când ele alăptează se eliberează doi hormoni, prolactina și oxitocina, care au un rol important în relaxarea psihică și fizică, asta făcându-le și mai afectuoase cu bebelușul.

Deși literatura de specialitate nu este concludentă în această privință, alăptarea1 poate ajuta la scăderea riscului de depresie postpartum, o afecțiune gravă pe care aproape 13% dintre mame o întâmpină. Această tulburare prezintă riscuri nu numai pentru sănătatea mamei, ci și pentru sănătatea sugarului, în special atunci când aceasta nu îl mai poate îngriji pe deplin.

Alte beneficii:

  • Ai un risc redus de diabet zaharat de tip 2 și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân.
  • În multe cazuri, ajută și la revenirea greutății înainte de a rămâne însărcinată.
  • Te conectează și mai mult cu copilul tău.

Alăptarea și infecția cu COVID-19

Dovezile actuale sugerează că infecția cu Covid 19 nu se transmite prin laptele matern, iar șansa ca un nou-născut să se infecteze de la mamă este scăzută, mai ales atunci când se iau măsuri (cum ar fi purtarea măștii și spălarea mâinilor) pentru a preveni răspândirea înainte și în timpul îngrijirii bebelușului.

Mamele care alăptează și au fost infectate cu COVID-19 continuă să secrete anticorpi neutralizatori în laptele matern timp de până la 10 luni. Aceste date demonstrează rolul important pe care alăptarea îl are în protejarea bebelușilor – cât timp sunt hrăniți cu lapte matern cei mici vor avea acești anticorpi.

Cercetătorii de la spitalul Mount Sinai din New York cred că anticorpii produși de laptele matern ar putea să fie utilizați în viitor pentru a trata persoanele care au dezvoltat forme severe ale infecției cu COVID-19.

Un alt studiu, care atestă faptul că virusul nu poate fi transmis prin alăptare, a fost publicat în revista „Frontiers in Pediatrics”, fiind coordonat de secţia de neonatologie universitară a spitalului Sant’Anna, Torino, împreună cu Laboratorul Universitar de Virologie Moleculară al Departamentului de Științe Clinice și Biologice.

Conform acestuia, din cele 14 mame, infectate cu COVID-19 post-partum, care au alăptat regulat, încă din primele ore de la naștere, niciuna nu a transmis virusul. Noii născuți au fost monitorizați și testați regulat, iar rezultatele au fost negative pentru Sars-Cov-2. Doar într-un singur caz s-a detectat prezența ARN-ului viral, dar doar pentru o scurtă perioadă de timp.

În tot acest timp, mamele au respectat toate măsurile de protecție.

Recomandările specialiștilor pentru mame și bebeluși

În cazul în care mama este infectată cu COVID-19, trebuie să respecte unele măsuri de precauție pentru a evita infectarea cu COVID-19 a bebelușului:

  • Ne spălăm mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde înainte de a lua bebelușul în brațe.
  • Putem folosi și un dezinfectant pentru mâini, care conține cel puțin 60% alcool.
  • Purtăm întotdeauna o mască ori de câte ori suntem lângă bebeluș.

La nivel global, măsurile luate de autoritățile locale pentru a reduce infectarea cu COVID-19, au afectat indirect mamele și noii-născuți. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în Europa de Est doar 13% dintre sugari au fost alăptați la sân în primele 6 luni, fiind cea mai scăzută rată de alăptare exclusivă la sân. În România, doar 15,8% dintre copii au fost alăptați la sân în primele 6 luni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă:

  • Alăptarea în prima oră de la naștere.
  • Hrănirea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață.
  • Continuarea alăptării până la 1 an sau 2 ani, ținând cont de faptul că după 6 luni este recomandat să se introducă și alte alimente.

1 Rezultatele cercetărilor în acest domeniu sunt mixte, dar unele studii au descoperit că femeile care au alăptat, au un risc mai scăzut de depresie postpartum. Mancini F, Carlson C, Albers L. Use of the Postpartum Depression Screening Scale in a collaborative obstetric practice. J Midwifery Women’s Health. 2007

Lasă un comentariu


+ 11 = 12