5 schimbari în viața de cuplu care apar odată cu sarcina

Sarcina este o perioadă plină de provocari și deși  viitoarea mamică este actorul principal, cea care trece prin cele mai multe schimbari, nici viitorul tătic nu este „scutit” în totalitate de schimbările ce au loc în această perioada. Și totuși, ce se schimbă?

Vă veți certa mai des.

Conflictele în cuplu în timpul sarcinii nu sunt lucru neobișnuit. Hormonii de sarcină ce pregătesc organismul pentru următoarele 9 luni acționează atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional, declanșează totodată emoții negative precum frica, sentimente de abandon sau panică profundă.

Foarte multe femei se confruntă cu aceste emoții negative în primele luni de sarcină, aspect ce poate afecta relația cu partenerul. Specialiștii recomandă viitoarelor mămici sa discute deschis cu partenerul lor și să le explice sentimentele și emotiile care stau în spatele unor eventuale răbufniri, situații întâlnite destul de des în sarcină.

De multe ori, nu veți fi pe aceeași lungime de undă.

Din momentul în care vei afla rezultatul testului de sarcină, vei începe să te simți mamă. Situația stă diferit în cazul partenerului tău. El nu trece prin același proces îndelungat de 9 luni, așa că este posibil să nu asimileze și să nu înțeleagă rolul de tată până când nu va ține pentru prima dată bebelușul în brațe.

Partenerul tău se va simți exclus.

În strânsă legătură cu punctul de mai sus, există posibilitatea apariției unei situații particulare destul de frustrante pentru partenerul tău. Așa cum am menționat mai devreme, tu ești actorul principal în această piesă, așa că toate aspectele legate de sarcină se învârt în jurul tău. În afară de câteva îmbrățișări de la prieteni și familie și câteva felicitări, partenerul tău va rămâne în plan secund de foarte multe ori.

Încurajează-l să creeze o legătură cu burtica ta și cu minunea ce crește acolo. Oricât de ciudat vi s-ar părea amândurora, îl poți ruga să vorbească cu bebele încă nenăscut. Lecturați împreună o carte despre sarcină și vorbiți despre viitorul lui rol de tată. Povestește-i că vrei să-l învețe pe cel mic trucuri din fotbal și fă-l să se simtă mai implicat!

Intimitatea emoțională va crește.

Intimitatea emoțională în cuplu se dezvoltă cu adevarat atunci când între parteneri există o ințelegere profundă, exprimată cu dragoste. În timpul sarcinii vor apărea o mulțime de situații când cei doi își vor exprima compasiunea și empatia de care pot da dovadă unul față de celălalt, aspect ce le va suda relația. Pentru viitoarea mamică, va fi o provocare să se obișnuiască cu tot ceea ce înseamnă o sarcină, iar pentru viitorul tătic va fi o provocare să-i arate mămicii că este alaturi de ea în orice moment.  Situațiile ce vor apărea pe parcursul celor 9 luni vor permite celor doi să se apropie mai mult ca oricând.

Apetitul sexual se va diminua.

Un aspect deloc plăcut, dar destul de comun în timpul sarcinii. Apetitul sexual se va diminua semnificativ în primul trimestru, principalii vinovați fiind hormonii de sarcină. Dupa această perioada delicată, vei observa o creștere a libidoului ceea ce vă va încânta, cu siguranță,  pe amândoi. Multe femei își fac griji că relațiile sexuale în timpul sarcinii pot dăuna fatului, dar nu ai de ce să te ingrijorezi.  Este perfect sănătos și nu va afecta în niciun fel bebelușul. Dacă ai, însă, interdicție de la medic, este bine să asculți sfatul acestuia pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri.

Lasă un comentariu


39 + = 43