Între 30 și 40 de ani:
Câștigând maturitate versus scăderea fertilității

Multe femei care ajung la vârsta de 30 de ani pot simți că au făcut mari progrese profesionale și personale, fapt care le poate face să se simtă mai pregătite emoțional pentru sarcină.

Pentru multe dintre femei, vârsta de 30 de ani înseamna formarea unei familii. Poate ai deja o slujbă minunată, împreuna cu soțul ați cumparat și aranjat o casă, ați petrecut vacanțe minunate, dar vă întrebați poate ce ați realizat cu adevărat, dacă într-o zi veți privi în urmă și nu aveți copii.

Află cu 5 zile mai devreme dacă ești însărcinată.

Capcana: în timp ce tu câștigi experiență de viață, ovulele tale continuă să se maturizeze de asemenea și își vor arăta acum vârsta. Femeia de vârstă medie se naște cu o jumătate de milion de ovule disponibile, dar cele mai sensibile la procesul de maturare sunt eliberate primele, lăsându-vă cu specimene mai lente pe măsură ce îmbătrâniți.

Află cum îți crești șansele să rămâi însărcinată 

Astfel, chiar dacă vreți să concepeți un copil la începutul ultimului deceniu, nu vă așteptați acum la aceleași rezultate rapide. Probabil veți mai încerca pentru alte trei până la șase luni, chiar dacă sunteți într-o formă bună și nu aveți probleme medicale care să vă afecteze fertilitatea. Descreșterea fertilității este mai pregnantă după 35 de ani, după cum pot confirma toate studiile de specialitate.

Testați-vă fertilitatea.

Odată ce ai rămas însărcinată, vei descoperi că dacă ești în formă și sănătoasă, poți să te bucuri de energia asociată în mod obișnuit femeilor mai tinere. Starea ta fizică de bine din timpul sarcinii depinde mai mult de cine ești si nu de ce vârstă ai. Trebuie să fii conștientă că aceasta este și decada când probleme cronice cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, care complică sarcina, devin evidente pentru prima dată.

Acest lucru este adevarat dacă ai luat în greutate în ultimii ani, deoarece obezitatea crește riscul multor probleme medicale. Chiar dacă ești într-o formă bună, începând cu vârsta de 35 de ani ai un risc crescut de probleme asociate sarcinii, inclusiv diabetul gestational. De fapt, vârsta de 35 de ani marcheaza „startul oficial pentru sarcina cu risc”. De ce această limita înfricoșătoare? Deoarece la 35 de ani, probabilitatea de avea un copil cu sindrom Down (o problema cromozomală, în care copilul este născut cu un cromozom în plus) este aproape egală cu cea a  riscului unui avort datorat amniocentezei, un test pentru diagnosticarea defectelor cromozomale, care examinează lichidul amniotic. Totuși, riscul (de 1 la 295) este destul de mic; este doar puțin mai mare comparativ cu riscul unei tinere de 25 de ani.

În plus, riscul anumitor probleme legate de sarcină, cum ar fi placenta previa, situație în care placenta crește aproape de cervix și produce sângerări, crește odată cu numărul sarcinilor anterioare sau al cezarienelor, condiție mai des întâlnită în rândul femeilor mai în vârstă.